ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Intresset för jaget har ett pris

Medverkar i SvD:s serie om jaget: Fredrik Lindström, Lotta Lewenhaupt, Micael Dahlen, Antje Jackelén,  Anders Hansen, Lena Andersson och Ernst Billgren.
Medverkar i SvD:s serie om jaget: Fredrik Lindström, Lotta Lewenhaupt, Micael Dahlen, Antje Jackelén, Anders Hansen, Lena Andersson och Ernst Billgren. Foto: Jessica Gow, Malin Hoelstad, Claudio Bresciani, Emma-Sofia Olsson, Simon Rehnström, Marc Femenia.

Har vi fått nog av individualismen? I dag inleder SvD en serie understreckare som tar sikte på jagets dominans i kulturen och samhället.

Ludvig Hertzberg, Emi-Simone Zawall
Publicerad
Annons

I den argentinska provinsen Santa Cruz ligger Cueva de las manos – Händernas grotta. Namnet kommer sig av att klippväggarna där är täckta av distinkta avtryck av handflator med utspärrade fingrar i olika färger, tätt inpå och ibland överlappande varandra. På håll ser det nästan ut som om ett helt hav av vinkande människor vore inspärrade i stenen. 

Målningarna är mellan 9 000 och 13 000 år gamla och man vet fortfarande inte vilket syfte de haft. Någon forskare har föreslagit att de är ett uttryck för människans eviga önskan att bli ihågkommen, ett slags urtida ”här är jag!”, men den idén har tillbakavisats av andra som menar att sannolikheten för att man betedde sig så på den tiden är praktiskt taget noll.

Laddar…