ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

The northman”Makalös och originell – en rent fysisk upplevelse”

Inte ens det lugna familjelivet kan få Amleth (Alexander Skarsgård) att ge upp sina planer på hämnd.
Inte ens det lugna familjelivet kan få Amleth (Alexander Skarsgård) att ge upp sina planer på hämnd. Foto: Alamy

Var beredd på en rent kroppslig upplevelse. Blodkänsliga varnas för detta fysiska vikingaepos med Alexander Skarsgård i huvudrollen där varje bildruta är som ett konstverk. En genuint makalös film.

Anna Hellsten
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Amleth heter huvudpersonen, men flytta sista bokstaven och sätt först i namnet så ser du konturerna av den episka kostymen: en mörk saga om ett fadermord, en mördarmorbror och den lille pojken som bevittnat alltihop och vill hämnas. Shakespeare lånade handlingen från den nordiska medeltidslegenden om Amleth till ”Hamlet”, men Robert Eggers hantering av stoffet i ”The northman” är en långt brutalare och mer existentiell upplevelse .

Amleth, som vuxen spelad av Alexander Skarsgård och i barnagestalt av en stjärnögd Oscar Novak, får se sin pappa Aurvandil (Ethan Hawke) bli nermejad av brodern Fjölnir, Amleths farbror (Claes Bang). Fjölnirs mannar lyckas nästan ta livet av Amleth också, men i ett skarpt ögonblick lyckas pojken skära näsan av sin angripare och fly till havs medan Fjölnir bär iväg på hans skrikande mor Gudrun (Nicole Kidman). Medan årorna slår mot de ursinniga vågorna formulerar han det mantra som ska forma återstoden av hans hårda liv: hämnas pappan, rädda mamman, döda farbrodern. 

Laddar…