ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Turkiet nära valutakris: ”Tiden rinner ut”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan – som inte tror på räntehöjningar för att kyla av ekonomin – har sedan centralbankschefer och topparna på statistikbyrån Turkstat bytts ut full kontroll över landets penningpolitik, enligt bedömare.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan – som inte tror på räntehöjningar för att kyla av ekonomin – har sedan centralbankschefer och topparna på statistikbyrån Turkstat bytts ut full kontroll över landets penningpolitik, enligt bedömare. Foto: AP/TT

Turkiets ekonomi präglas av hyperinflation och risk för valutakris. Priserna på energi, mat och dryck skenar och sprider social oro.

Turkiets centralbank väntas dock inte strama åt med höjda räntor.

– Tiden är på väg att rinna ut för Turkiet. Reserverna börjar ta slut, varnar SEB-strategen Per Hammarlund.

Joakim Goksör/TT
Uppdaterad
Publicerad

Centralbanken i Ankara satte i januari punkt för en serie sänkningar av styrräntan, från 19 procent hösten 2021 till dagens 14 procent. Där har den legat kvar sedan dess – trots en skenande inflation och ett fortsatt ras för den turkiska valutan, liran.

I dag väntas ett nytt räntebesked från Ankara. Analytikerkåren är enig. De tror inte det blir någon räntehöjning denna gång heller – trots att inflationen har uppmätts till 70 procent i april av den statliga statistikbyrån Turkstat.

Laddar…