Nils van der Poel ger ett OS-guld till Gui Minhai

Dubble olympiske guldmedaljören Nils van der Poel träffar Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai.
Dubble olympiske guldmedaljören Nils van der Poel träffar Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai. Foto: Privat/TT

OS-mästaren i skridsko, Nils van der Poel, skänker bort ett av sina OS-guld. Han ger det till den svenska författaren och förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

– Jag ville åstadkomma något som en idrottare, säger Nils van der Poel.

Hilda Djupenström/TT
Publicerad
Annons

Skridskofenomenet, som med sin höga sportsliga nivå och säregna personlighet varit en mycket omtalad svenska olympier under vinter-OS i Peking, har nu gjort ännu ett ställningstagande – denna gång mot bristen på mänskliga rättigheter i Kina.

– För mig var det ganska självklart från början, att OS i Kina inte var en bra idé. Jag reflekterade kring det och det störde mig allt mer. Allt det jag hade investerat i att bli en duktig idrottsman utnyttjades för att rättfärdiga en regims brott mot mänskliga rättigheter. Det var jag fruktansvärt missnöjd med, säger Nils van der Poel på en pressträff.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons