ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fyndet får högsta betyg – perfekt till vårens sparris

Månaden april gör precis som den vill. Blandar snö med sol, regn, rusk och hagel. Vi gör också som vi vill. Plockar fram vårvinerna i hopp om att locka fram vårkänslor. På menyn står både röda och vita viner med smaker av hopp, värme och solsken.

Sofia Ander
Publicerad
1 / 9

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2019
129 kr, nr 91140, Italien, Emilia-Romagna, rött mjukt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Skärbrädan fram. Fylld den med oliver, några skivor mortadella, tunt skuren parmaskinka, frasig focaccia, kanske en bit parmesan och några droppar balsamvinäger att doppa den i. Fyll därefter glaset med läskande, rosa bubblor som smakar röda knapriga bär, vår och Italien.

2 / 9

Philipponnat Royale Réserve Brut
459 kr, nr 77363, Frankrike, Champagne, mousserande torrt vitt vin 

Betyg: 6 av 6

En hög andel pinot noir och hela 30 procent reserve-vin – så lyder receptet på Philipponnats något dolda och samtidigt så ljuvliga champagne. Gula äpplen och plommon, rostade nötter, varm brioche, krämig och finstämd kraft – detta är en ren njutning och en värdig skål för våren.

3 / 9

Calera Central Coast Chardonnay 2019
239 kr, nr 92394, USA, Kalifornien, vitt fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Kaliforniens sol och värme fyller den breda kupan till max med saftiga stenfrukter, snygga söta kryddor och fräschör. Ett givet val till rejäla sallader baserade på kyckling eller lax, smörstekt toast med Skagen och för all del solen på balkongen, i sällskap av en skål med nötter.

4 / 9

Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling 2020
149 kr, nr 50317, Tyskland, Mosel, vitt friskt & fruktigt 

Betyg: 6 av 6

Vårtider innebär sparristider. Kanske den bästa tiden på hela året? Intensiva och strama Klosterberg sippas girigt till klassisk vit sparris med hollandaisesås. Här finns gott om grillad citrus, mineral, intensiv frukt och struktur nog för att klara flera års lagring.

5 / 9

Rioja Bordón Reserva 2016
129 kr, nr 2726, Spanien, Rioja, rött kryddig & mustigt

Betyg: 5 av 6

Röd Rioja ses kanske mer som ett mustigt och värmande höstvin. Det kan behövas under den svenska våren också. Denna genuina och traditionella Reserva bjuder på torkade körsbär, plommon, tobak, ett uns vanilj, ceder och strålande spänst. Lamm på grillen och vårsolen kan komma. Olé!

6 / 9

La Gascogne Gros Manseng Sauvignon Blanc 2021
99 kr, nr 2882, Frankrike, Côtes de Gascogne, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 4 av 6

Pålitligt, fruktdrivet och flörtigt från firman Alain Brumont i sydvästra Frankrike. Där odlas bland annat gröna druvan gros manseng som här möter sauvignon blanc. Gula plommon, passionsfrukt, gröna äpplen och pigga syror i vårglaset som vi matchar till fisk på spett med aioli.

7 / 9

Dreissigacker Riesling Organic 2020
129 kr, nr 2294, Tyskland, Rheinhessen, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Det kan aldrig blir för mycket riesling. Särskilt inte på vårkanten. Dreissigacker är ekocertad, veganvänlig och hållbar – hela faderullan alltså. God är den också, som den renaste vårflod med pigga päron, aprikos, lime och ostoppbar energi. Friskt val i det fasta sortimentet.

8 / 9

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019
189 kr, nr 74134, Tyskland, Pfalz, rött kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Körsbär, skogshallon och blodapelsin. Kryddnejlika, riven muskotnöt och sandelträ. Ett läckert rasp på tungspetsen och mineraler som stannar kvar. Hatten av för tysk pinot noir som har lysande framtidsutsikter. Särskilt om det står skickliga vinmakaren Philipp Kuhn på etiketten.

9 / 9

Winzer Krems Von den Terrassen Grüner Veltliner 2020
109 kr, nr 51727, Österrike, Niederösterreich, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

En studie i mineraler, citrusfrukter, peppar och fräschör. Österrikes stolthet och helt egna druva grüner veltliner är en klassiker till schnitzel. Men denna energikick funkar lika bra till fish & chips, kroketter, grillade primörer och smörstekt spätta med kapris.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Mer från Startsidan