Sammanlagt tar det 260 timmar för att fästa de rosa fjädrrna fästs på tyllunderlaget och smycka plagget med små blommor i chiffong, strass och pärlor läggs till.
Sammanlagt tar det 260 timmar för att fästa de rosa fjädrrna fästs på tyllunderlaget och smycka plagget med små blommor i chiffong, strass och pärlor läggs till. Foto: Benito Peverelli

SvD på besök i Chanels hemliga modefabriker

När Karl Lagerfeld på 1980-talet tog över Chanel var hans första åtgärd att rädda de ateljéer vars hantverk byggt upp modehuset. SvD:s Daniel Björk besöker en av modevärldens hemligaste fabriker.

Daniel Björk
Publicerad

I den industriella Parisförorten Pantin, som under senare år blivit hipsterfavorit, ligger två av världens mest kända hantverksateljéer. Brodyrspecialisterna Lesage och fjäder- och konstblomstermästarna Lemarié är kronjuvelerna i ett stall av företag som förser lyxindustrin med hantverk som ofta sägs vara världens bästa. Båda ägs av modehuset Chanel och har anor i haute couturens linda. Lesage grundades 1924, genom ett uppköp av en ateljé som utförde arbeten för Napoleon III:s hov. Lemarié etablerades 1880 i en era då ingen hatt av rang saknade fjädrar.

Det är ingen slamrig fabriksmiljö som möter mig och min danska journalistkollega när vi guidas runt av Lesages konstnärlige ledare Hubert Barrère och Nadine Dufat, vd för Lemarié. Det råder nästan kompakt tystnad i de ljusa lokalerna. På väggarna varvas idolbilder på Chanels designer Karl Lagerfeld och hans katt Choupette med skisser av den kollektion de för närvarande arbetar på, Chanels årliga Métiers d’art-kollektion. Lagerfeld startade den 2002 för att hylla, uppmärksamma och stödja ett hantverkskunnande som många anser vara i fara. På skisserna sitter små prov på broderi, fjädrar eller blommor fast.