Annons

Låt de digitala prylarna ta plats hemma

Har du också slitit dig i håret över hur alla digitala prylar ska placeras hemma? Du är inte ensam. Men det finns lösningar som är både smarta och snygga.

– Vi vill ju ha det digitalt hemma, då behöver vi anpassa våra hem, säger designern och inredaren Isabelle McAllister.

Foto: Bredbandsbolaget

Var öppen och låt kreativiteten flöda. Det är Isabelles McAllisters grundtips när det kommer till att mixa digitala lösningar i hemmet med inredning. Hon lyfter ett exempel för att påvisa hur ett klassiskt problem hemma kan förvandlas till en snygg detalj.

– Sladdar från tv:n och andra prylar är ofta i vägen och ser ganska fula ut. Det går att istället använda dem och skapa unika detaljer. Med ganska enkla medel så som att trä på träkulor, fästa sladdarna med roliga kabelklämmor eller ta extra lång sladd och skapa ett mönster. Det blir som en slags kabelkonst som får tråkiga sladdar att bli en del av hemmet, säger McAllister.

Laddare har också tagit sig in svenskarnas liv, på både gott och ont. Många laddar sina prylar på olika platser i hemmet, exempelvis på köksbänken eller bredvid sängen. McAllister menar att en laddstation kan samla ihop alla laddare men även bli en snygg detalj i hemmet. En laddstation kan vara en byrå, en köksö eller vagn. Det finns inga regler.

– Det är smart att ha en plats där man samlar laddningsfunktioner, då finns allt samlat där. Man slipper se alla fula sladdar och man slipper blanda ihop alla laddarna, säger hon och fortsätter.

– Om man samlar alla laddsladdar och annan elektronik så som hörlurar och kamerakablar så hittar man alla grejerna direkt, det ser också mer enhetligt ut.

Foto: Bredbandsbolaget

Nya underhållningsplattformar

Traditionellt sett har svenskar haft utmaningar i att inreda utifrån tv:ns position. I dagens samhälle har smartphones och läsplattor tagit över som centrala underhållningsplattformar.

– Jag har en idé kring att tv:n kommer att flytta in mer i sovrummet. En produkt som blivit populär är en smart projektor som man flyttar runt i hemmet. Då kan man titta var och när man vill. Väggen kan bli en tv-skärm, säger hon.

Genom att våga visa upp de digitala prylarna i hemmet går det att få en genomgående röd tråd som hålls ihop. För Isabelle McAllister handlar det om att ge prylarna självförtroende och låta dem ta plats.

Kräver en central placering

WiFi-routern kräver en central placering i hemmet för att ha så bra effekt som möjligt men ofta göms den undan i en garderob. Det försämrar WiFi-täckningen. Låt den ta plats istället, till exempel genom att göra den till en del av inredningen. Isabelle berättar ett exempel där hon själv byggt en låda av papp med hål för routern, då kan den stå i rummet utan att synas.

– Låt prylarna bli en del av allt hemma. Jag har gjort en tavelvägg runt om tv:n så att den kamoufleras och blir en del av alla tavlor. Du kan göra likadana lösningar med routern, säger hon.

Vill du veta hur du kan göra ditt digitala hem snäppet bättre? Läs här.