Snygga fynd på franska vinlistan

Franska vin(n)are. Överst på vinberget ståtar Frankrike. Sådan är traditionen, även om anseendet tidvis naggats i kanten. Nu toppar det franska vinet åter trendlistan.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
Annons

1 / 7

Annons
Annons

2 / 7

2015 Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux
155 kr, nr 2227
Frankrike, Loire, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

Sauvignon blanc är en druvsort som många gillar men som sällan lämnar några bestående minnen. Det finns dock två överlägsna utropstecken, sancerre och pouilly-fumé, där den grönkrispiga aromrikedomen ackompanjeras av en sval mineralton som förstärker aptitretande å det yttersta. Samtidigt finns ryggrad, karaktär och finess nog att låta vinet utvecklas både ett och flera år. Allra mest gäller detta det senare, där flinta i jorden ger vinet en diskret rökighet som är mycket karaktäristisk. Smakprovet här är ännu i sin linda med en delikat, nässligt gröntonad palett i fin, ursprungstypisk stil med både frukt, syra och mineraler som grundämnen.

Annons
Annons

3 / 7

2015 Couvent des Jacobins Blanc
140 kr, nr 5798
Frankrike, Bourgogne, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Här är ett vin som ska stå på hyllan i varenda Systembutik i hela landet, en bedrift som är mycket välförtjänt och baserad på att vinet motsvarar allas förväntningar. Den aktuella årgången är, i min mun, dessutom den bästa hittills och ett strålande exempel på att en god, vit bourgogne inte självklart behöver kosta skjortan. Doften är yppigt generös och mycket inbjudande med en härlig fruktarom som drar mot mogna persikor och stramas upp av fina, kalkmättade skaldjursmineraler som ger en tveklös ursprungskaraktär. Smaken är lika läckert aptitretande och för priset smått sensationellt god i förnäm, mättad, direkt förförisk stil.

Annons
Annons

4 / 7

2014 Domaine Laougue Les Aulnes
80 kr, nr 3134
Frankrike, Madiran, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Madiran, mellan Bordeaux och bernadotternas Pau, svarar för några av Frankrikes mest motsträviga och karaktärsfulla rödviner. Råvaran är tannatdruvan, här kryddad med en skvätt cabernet franc. Resultatet är ett vin som perfekt ackompanjerar den cassoulet som är områdets nationalrätt med anka eller lamm som bas i en mustig gryta med vita bönor, tomat och kryddig korv som smaksättare. Det är ett definitivt vintervin, men också ett vin med en imponerande lagringspotential för dig med perspektiv på livet. Inget för nybörjare eller mesproppar, men väl ett muskulöst rödtjut för alla oss andra att njuta av till den smakrika maten.

Annons
Annons

5 / 7

2015 Cycliste Côtes-du-Rhône Villages
90 kr, nr 76065
Frankrike, rött, elegant & tidlöst ekovin

Betyg: 6 av 6

Côtes-du-Rhône är det vinområde där jag oftast hittar mina franska favoriter i både budget- och lyxklass. Oavsett vilket bjuder rhônevinerna ofta extremt mycket (och god) smak för pengarna. Den tredje årgången av denna lättfotade favorit är den bästa hittills och bjuder både charm och karaktär. Doften är tät och mustig med en skolboksmässigt ursprungstypisk, tydligt solbränd arom. Smaken är utmärkt och virilt fruktmättad med lång, lagom barsk och lite köttig, ändå generöst inbjudande, varmknäckig profil.

Annons
Annons

6 / 7

2014 Crozes-Hermitage Les Launes
150 kr, nr 2800
Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Medan Cycliste täcker hela vindistriktet Côtes-du-Rhône kommer detta från en specifik växtplats i norra delen, ett samlande namn för vingårdar nedanför och runtom det berömda Hermitageberget. Det innebär att råvaran är solitär: syrah, en ovanligt aromatisk och karaktäristiskt druva med basala toner som rymmer associationer till såväl krydd- och svartpeppar som inälvor, tjära, lagerblad och rosor. Detta smakprov är av det mer eleganta slaget med en ungdomligt vidlyftig, både fruktig och blommig doft och smak. Välgjord och hustypisk stil som är fruktsamt inbjudande med både framtidsorienterat bett och förförisk charm. En välkommen och högst välmotiverad följeslagare till såväl entrecôte, biff rydberg och lammracks som till viltkött av alla de slag.

Annons
Annons

7 / 7

2011 Château Quinsac
120 kr, nr 3601
Frankrike, Bordeaux, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Att beskriva Frankrikes viner utan att nämna bordeaux är lika omöjligt som att tala svensk fotbollshistoria och nonchalera Zlatan. Bordeaux är inte bara världens största källa av högklassiga rödviner, utan också den likare de flesta vinmakare mäter sig emot. Det var också härtappade ”slottsviner” från Bordeaux, importerade på fat, mognadslagrade och buteljerade av statliga Vin- & Spritcentralen, som var grunden till den svenska vinkultur vi i dag kan njuta frukten av. Smakprovet här är bara början på den trappstege som leder upp till vinbergets högsta toppar, både vad gäller pris och mognad. Visst går det att dricka i dag, men ytterligare fem års lagring kommer att öka nyansrikedomen ofantligt.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons