Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Framtidsspanaren: Det våras för late bloomern

Framtidsspanaren John Mellkvist förklarar varför livsidealen svänger från sprint till långdistans och varför vi i framtiden kommer att ha flera olika karriärer.

Text: John Mellkvist - 30 april 2018
Annons

Jag ser dem allt oftare. De senblommande talangerna som inspirerar genom att briljera inom något helt nytt område.

När den då 63-åriga, välklädda universitetsläraren Lyn Slater häromåret åt lunch vid Lincoln Center i New York, blev hon misstagen för en fotomodell av japanska journalister. Slater blev modeikon av en slump. Detta kom också att bli namnet på hennes nya verksamhet, en blogg som tog avstamp i hennes insikt om att det saknades en plattform för starka, modeintresserade kvinnor i alla åldrar. Accidential Icon har i dag horder av fans över hela världen.

Stilen och resultaten i all ära, men det som inspirerar hos en late bloomer är framförallt attityden.

Ett annat exempel är skådespelaren Annica Duell Liljeblad, som medverkade i den svenska filmsuccén The Square. För många år sedan var Annica programledare, men hon valde sedan att satsa på familjen. Vid 50 gjorde hon ett nytt val, att fullfölja sin dröm och utbilda sig till skådespelare. Många skulle kalla det risky business att sätta sig i skolbänken och därefter söka jobb i den bransch där mogna kvinnor mött störst motstånd. Men genom rollen i The Square fick Annica kontakt med agenter i Hollywood – och vips, så var en ny karriär i full sving.

Annons
Annons

Det finns mycket framtid i historierna om Lyn Slater och Annica Duell Liljeblad.

Medellivslängden ökar snabbt, i Sverige är den 84 år för kvinnor och 81 för män. 2060 väntas den ha stigit med över fem år, vilket är mycket i nyktra statistiksammanhang. Betänk att stora medicinska genombrott kan dyka upp plötsligt.

Vi kommer behöva jobba på längre i livet och därför addera fler lyrsträngar för att säkra vår framtid. Vi kommer också att vara mer mångsysslande eftersom arbetsmarknaden blir allt rörligare. I takt med att fler av oss öppnar nya karriärvägar och flyttar erfarenhet från ett område till ett annat, blir vi också mer fritänkande och innovativa.

Likt den brittiska författaren Joseph Conrad, som lärde sig engelska först vid 20 års ålder. Efter att ha växt upp i den del av Polen som nu är Ukraina talade han endast polska och franska. Men just attityden till den språkligt nya mark han kom att slå igenom på, var sannolikt en viktig anledning till att så skedde.

Fler historiska late bloomers? Den legendariska kokboksförfattaren Julia Child populariserade det franska köket, men visste inget om detta förrän vid 30. Den uppburna modedesignern Vera Wang började designa kläder först vid 39, efter en karriär som skribent. Konstnären Grandma Moses började måla vid 78 och maratonlöparen Fauja Singh trodde fram till 89 att ett maratonlopp var 26 km, men bet ihop, sprang på och gjorde hela distansen, 42 km, 100 år fyllda.

Förr i tiden var late blooming ovanligt, eftersom utbildning och karriär följde en förutbestämd linje. Man levde som förväntades av sin ålder och ålderskrämporna kom som ett brev på posten vid en viss tidpunkt. Att fenomenet late blooming växer beror på att vi i dag är betydligt friskare och vitalare. Allt färre känner sig färdiga vid 67 – allt fler tar istället sats mot något nytt och meningsfullt.

Vi lever i en tid som är besatt av snabbhet, förutsägbarhet och sömlöshet. Men det snabba blir lätt stress och det förutsägbara övergår ofta i tristess. Steget mellan sömlöst och sömnlöst är kort. Allt detta på repetition blir ohälsosamt, vilket vi ser allt fler exempel på.

Livsidealen svänger nu från sprint till långdistans. Sömn, vila, och meditation får ökad status. Viktiga processer som att hitta passion, drivkraft och en meningsfull tillvaro går inte att tvinga fram med stoppur, utan kan lika gärna mogna fram under decennier. Insikten om våra längre och friskare liv förstärker övertygelsen om att det finns tid till att tänka om och prova nytt. Men också att våra utvecklingskurvor ser mycket olika ut och behöver underhållas och utmanas livet ut.

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

Annons