"Bara för att man råkar komma från en lågutbildad, vit familj behöver man inte bli white trash, man kan också bli något helt annat", säger regissören Ali Abbasi som menar att man kan skapa sin egen identitet.
"Bara för att man råkar komma från en lågutbildad, vit familj behöver man inte bli white trash, man kan också bli något helt annat", säger regissören Ali Abbasi som menar att man kan skapa sin egen identitet. Foto: Staffan Löwstedt

”Jag skulle göra film bättre än Bergman”

Vem är jag? Det är grundfrågan i den svenska filmen ”Gräns”, som prisades på filmfestivalen i Cannes. Regissören Ali Abbasi använder John Ajvide Lindqvists nytolkning av den klassiska trollsagan för att utforska hur man bygger en identitet ur ett utanförskap. Hans nästa projekt är en SVT-serie tillsammans med Lars Vilks.

Publicerad

Gräsmattorna har samma färg som de låga gula tegelbyggnaderna i Filmbyen, där Ali Abbasi finslipar ljudmixen till sin nya film inför biopremiären. Hela Köpenhamn flämtar i sommarhettan, men regissören har samma energinivå som en Gunde Svan på hjul, när han kommer susande på cykel mellan äppelträden. Han är klädd som för en eftermiddag i tvättstugan, i aprikosfärgad t-shirt, gråmelerade mjukisshorts och sportsandaler.