ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lyssna på en bok starkare upplevelse än att läsa den

Att lyssna på en berättelse kan vara ett effektivt sätt att stänga av omvärldens brus och skapa en egen bubbla fylld av starka känslor. Ljudböcker är mer emotionellt engagerande än film och tv, visade en brittisk studie som publicerades i juni.
Att lyssna på en berättelse kan vara ett effektivt sätt att stänga av omvärldens brus och skapa en egen bubbla fylld av starka känslor. Ljudböcker är mer emotionellt engagerande än film och tv, visade en brittisk studie som publicerades i juni. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ljudböcker är mer emotionellt engagerande än film och tv, visar en ny brittisk studie. Kognitionsforskaren Peter Gärdenfors menar att samma gäller skillnaden mellan att läsa och att lyssna på en bok. Lyssna är naturligt, att läsa tyst har vi bara gjort sedan medeltiden.

Lina Kalmteg
Publicerad

För ett par somrar sedan publicerade den amerikanske kognitionsforskaren och psykologiprofessorn Daniel Willingham ett blogginlägg som har citerats flitigt. Rubriken löd: Är det ”fusk” att lyssna på en ljudbok? Willingham inledde med att han avskyr den där frågan, som han får så ofta. Han omformulerade den därför: ”Gör din hjärna mer eller mindre samma sak när du lyssnar på eller läser en bok?” Hans korta svar: ”Till största delen.”

Daniel Willingham hade också en rolig invändning om det där att kalla ljudbokslyssning för att ”fuska”. Det är, menade han, som att träffa en vän på Disneyland och säga ”Tog du bussen hit? Jag körde på egen hand, din fuskare!” Willingham avslutade: ”Poängen är ju att komma fram och njuta av destinationen. Poängen är inte hur man reste för att ta sig dit.”

Laddar…