Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Vårens stora konstmässa

Text: SvD Perfect Guide - 29 mars 2018
Annons

Under den årliga konstmässan Market Art Fair, som pågår mellan 13-15 april, samsas några av Nordens främsta gallerier och konstnärer med utvalda internationella stjärnskott. Bland annat märks omtalade norska galleriet Standard Oslo med konstverk av Mikael Lo Presti och Stockholmsgallerierna Erik Nordenhake och Cecilia Hillström Gallery.

SPG fick en pratstund med Carl Sundevall, director på Market Art Fair.

De senaste två åren har ni huserat på Färgfabriken och Brunkebergstorg, men i år är mässan återigen på Liljevalchs, hur känns det att vara tillbaka?
– Det känns jättebra. Liljevalchs är en ändamålsenlig och väldigt vacker lokal som såväl utställare som besökare är bekanta med.

Måste man vara insatt i konstvärlden för att besöka mässan?
– Nej, tvärtom är det en unik möjlighet att ta del av det bästa ur den samtida konsten på en och samma gång.

Vad är ditt tips för de som vill köpa sitt första konstverk?
– Det finns massor av praktiska tips, från att ta rygg på en etablerad gallerist till att köpa det verk som är med på vernissageinbjudan, men egentligen tror jag att det viktigaste är att öppna upp sig känslomässigt. Du kommer aldrig analysera fram ett initialt konstintresse.

Annons
Annons
Verket Blackfolds av Alyzon Shotz.

Verket Blackfolds av Alyzon Shotz.

Carl Sundevall, director på Market Art Fair.

Carl Sundevall, director på Market Art Fair.

Skulpturer verkar vara en stor konsttrend just nu. Märks det även på Market?
– Absolut. Liva Isakson Lundin, som ställs ut av Wetterling Gallery, är ung men en av de stora snackisarna i konstvärlden just nu. En av mina egna favoriter är Alyson Shotz som ställs ut av Galleri Andersson/Sandström. Det kan låta pretentiöst, men hennes handvikta aluminiumplattor för mig till en pas de deux på baletten.

Verket Blackfolds av Alyzon Shotz.

Slutligen, varför ska man besöka Market Art Fair istället för något annat som händer under Stockholm Art Week?
– För att vi är själva navet och erbjuder en unik möjlighet att vid ett och samma tillfälle ta del av det bästa på den nordiska konstscenen.

Carl Sundevall, director på Market Art Fair.
Annons