Skolan som tävlar om att inte slänga mat
Ungefär 1,3 miljoner ton matavfall slängs i Sverige – varje år. På Älta skola jobbar eleverna för att all mat ska ätas upp.
Eric, Josefin och Sarah går i sexan på Älta skola i Nacka utanför Stockholm. Här pågår ett projekt för att minska matsvinnet. Ungefär två gånger varje termin tävlar eleverna i lag om vilka som kan slänga minst mat. Tävlingarna har lett till att mycket mindre mat slängs.
Innan skolan startade projektet slängdes ungefär 25–30 kilo mat om dagen, i dag är den siffran nere på tio kilo, och under tävlingarna slängs det inte mycket mer än ett kilo mat i veckan.
– Det är bra att tänka till lite. All mat som slängs är egentligen pengar som skulle kunna gå till annat, säger Eric.
Eric, Josefin och Sarah var med i det vinnande laget under den senaste tävlingen. De berättar att projektet fått dem att fundera över vad matsvinnet leder till.
– Slänger man bara lite ris till exempel kanske man tänker att det gör inte någonting. Men i det stora hela blir det mycket mat, säger Sarah.
– Matsvinnet kanske inte påverkar oss i Sverige så mycket, däremot är det människor i andra länder som påverkas. Det är oschyst att vi i de rika länderna ska slösa och att människor i fattigare länder svälter, säger Josefin.
Människor som bor i rikare länder slänger mycket mer mat än de i fattigare länder. Mat som skulle kunna mätta många. Att göra livsmedel har en stor påverkan på miljön. Gifter sprids när man producerar mat, och det går åt mycket resurser för att odla och föda upp djur som ska ätas.
Det finns ett hållbarhetsmål för hela världen som handlar om att länderna ska halvera sitt matsvinn till 2030. I Sverige är det flera myndigheter som samarbetar kring detta. Och varje person kan vara med och påverka genom hur man lever sitt liv.
Enligt organisationen Naturvårdsverket, som jobbar för en bra miljö, slängs det ungefär 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige varje år. Det tycker Josefin, Eric och Sarah är enormt mycket.
– Det är nu vi måste ändra på oss och det är allas ansvar. Om vi fortsätter slänga mat som vi alltid har gjort kommer det till slut inte att fungera, säger Josefin.
– Både vuxna och barn måste motivera varandra till att slänga mindre, säger Sarah.
Den här tiden, runt jul- och nyårshelgerna, äts det extra mycket mat runtom i landet. Josefin, Eric och Sarah menar att julen är ett perfekt tillfälle att ta tag i den här frågan. Redan när inköpen planeras och när mat lagas kan man fundera över hur mycket som verkligen går åt. Och när man tar sin portion kan man tänka på vad man faktiskt kommer äta upp.
– Det är inte så svårt egentligen! Alla måste bara skärpa sig, säger Eric.