Fåglarna klarar torkan bra

Koltrasthona matar sina ungar. Än så länge har det inte varit någon brist på insekter för fåglarna i Sverige. Arkivbild.
Koltrasthona matar sina ungar. Än så länge har det inte varit någon brist på insekter för fåglarna i Sverige. Arkivbild. Foto: Jens Buettner/AP/TT

Många organismer stressas av värmen och torkan den här sommaren – men fåglarna tycks klara sig bra. Trots torkan finns det fortfarande relativt gott om fjärilslarver och andra insekter som fåglarna lever av.

TT TT
Publicerad
Annons

– Förra sommaren var långt värre. Då var det väldigt kallt när häckningen ägde rum. Det märktes senare i en låg andel ungfåglar vid Falsterbo och andra sträcklokaler, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening (SOF).

Den nuvarande hettan tycks generellt inte vara något problem för fåglarna. Enligt Wirdheim kan arter som häckar under takpannor på sina håll ha haft problem på grund av överhettning, och havsörnar och fiskgjusar vars ungar ligger i öppna bon i trädtoppar kan också ha varit utsatta – men i det stora hela är värmen ingen katastrof för någon fågelart.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons