ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så gick lilla Bergsbyn förbi alla i racet om jättefabriken

Inte mycket tyder än så länge på att det här är platsen där Europas största fabrik för batterier ska ligga.
Inte mycket tyder än så länge på att det här är platsen där Europas största fabrik för batterier ska ligga. Foto: Tomas Oneborg

Det var aldrig meningen att Northvolts gigantiska anläggning skulle hamna här. När företaget bad 20 orter slåss om Sveriges största industrisatsning på flera decennier fanns Skellefteå inte ens med bland de utvalda. Mot alla odds säkrades kontraktet – men fortfarande kan mycket gå fel.

Mikael Törnwall
Publicerad
Annons

SKELLEFTEÅ I dag finns bara skog. Men det är här, i Bergsbyn några kilometer öster om Skellefteå centrum, som kommunen avsatt en gånger två kilometer mark för Northvolts nya batterifabrik. Redan om några månader är tanken att man ska sätta spaden i marken.

Det är ingen tvekan om att det finns en stolthet i kommunen över att man vann tävlingen om etableringen. Men det är inget som man skyltar med. Bokstavligt talat. För en besökare i Skellefteå finns det inte mycket som tyder på att det ska bli platsen för Europas största batterifabrik för elbilar. Inte ens en skylt på flygplatsen skvallrar om de storslagna planerna.

Laddar…