Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”Hornstulls bodega har stans bästa drinkar”

Foto: Emily Dahl

Kocken Frida Ronge tränar yoga, gör hemlagad sushi och promenerar på Torö under helgen.

Text: Olivia Hagéus - 12 februari 2018
Annons

Fredag kväll. Jag har haft en tuff vecka, så nu vill jag bara hem och ta det lugnt. Innan jag träffar en kompis köper jag med vin och ost från Androuet. Vi häller upp vinet, tänder lite ljus och sammanfattar allt som hänt den senaste tiden. Jag reser en del i tjänsten och veckorna kan bli ganska intensiva. Ibland går det flera månader innan jag träffar mina vänner, då kan en fredagskväll med lite tjejsnack och vin vara välbehövlig. Vi avslutar runt midnatt och jag somnar så fort jag lägger huvudet på kudden.

På lördagen vaknar jag vid nio, ligger kvar i sängen och drar mig ett tag innan jag går upp. Kokar kaffe och ägg och gör en avokadomacka. Medan jag äter läser jag ett designmagasin, sedan drar jag på mig träningskläderna och beger mig till Sats. Jag brukar köra lite kondition på löpbandet först, därefter gillar jag att ta ett yogapass. Ett skönt sätt att starta lördagen på. De senaste åren har jag åkt på yogaresor flera gånger, de ger mig en chans att samla energi och samtidigt få tid för reflektion i en härlig miljö.

Annons
Annons

När träningspasset är slut åker jag hem, duschar länge och förbereder sedan en lätt lunch. Salladsbas, ägg, keso, avokado och nötter. Äter i lugn och ro utan att tänka på tiden. När jag väl har en ledig helg är det viktigt för mig att verkligen slappna av. Blir så lätt att jag aldrig tar det lugnt på riktigt annars, det finns alltid någonting viktigt att göra.

Jag åker in mot stan och träffar en kompis vid Slussen. Vi ser utställningen Silent Land på Fotografiska, som är väldigt rörande. På vägen hem diskuterar vi bilderna och kommer överens om att vi båda gillade dem.

Väl hemma börjar klockan röra sig mot kväll. Vi dricker varsitt glas vin och lyssnar på Anna von Hausswolff medan vi gör oss redo för utgång. Lördagsglädjen ligger i luften på Sturehof, vi dricker campari tonic och äter ostron till förrätt. Jag beställer in piggvaren, den slår aldrig fel, och tiden rinner iväg medan vi njuter av stämningen. Efter middagen beger vi oss till Hornstulls Bodega som serverar stans bästa drinkar enligt mig. Jag väljer en med kokos och blir som vanligt inte besviken. Klockan ett känner vi oss helt slut, ögonen klipper av trötthet. Jag promenerar hem och somnar direkt.

Söndag morgon. Är lite trött efter gårdagens utgång, så det blir inte en jätteaktiv förmiddag. Fixar ihop en brunch inspirerad av caféet Pom och Flora; en smoothiebowl med lite nötsmör och en avokadomacka med ägg. Tar tid på mig att äta och läsa lite innan jag piggnar till. Sen bestämmer jag mig för att göra en dagsutflykt till Torö utanför Nynäshamn och titta på surfarna. Tar med mig kaffe, njuter av den friska luften och känner mig genast klarare i huvudet. Efter några timmar drar jag mig tillbaka in mot stan och träffar några vänner för söndagsmiddag. Vi lagar sushi och dumplings tillsammans. Det är inte så svårt som man kan tro, tvärtom ett väldigt socialt sätt att laga mat på, alla kan göra något. Vi pratar lite om helgen medan vi äter och dricker varsin sake till maten. Vid niotiden bryter vi upp, alla är trötta efter en händelserik helg. När jag går och lägger mig har jag en bra känsla i kroppen och känner mig inspirerad för en ny vecka.

Annons