ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så tipsar du SvD om granskningar

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Är du en visselblåsare med ett tips som är nästa stora avslöjande? Vi erbjuder flera sätt att komma i kontakt med Svenska Dagbladets grävredaktion.

SvD
Publicerad
Annons

Det ska vara enkelt att förse oss med material, men också säkert. Som tipsare har du alltid meddelarfrihet och källskydd. Skicka inte feedback, pressmeddelanden eller förslag på ämnen i dessa kanaler - besök då istället vår kontaktsida. För att nå en särskild medarbetare, skriv mejladressen enligt följande fornamn.efternamn@svd.se

Det här är ett bra tips:

Ett bra nyhetstips är konkret och tydligt. Det kan vara en händelse som en makthavare vill dölja, ett företag som fuskar eller något annat som allmänheten borde få veta om. Om du har material som kan bevisa ett missförhållande är det bra, men inte nödvändigt, för att våra grävande journalister ska kunna gå vidare med just ditt tips.

Vi läser alla tips, men kommer inte att ha möjlighet att svara alla. Om vi svarar gör vi det via samma kommunikationsmetod som den du skickade in tipset med, såvida du inte uttryckligen uppmanar oss till något annat. Det vill säga: Tipsar du oss via Signal kommer vi också svara dig på Signal.

Tänk alltid på att vidta egna åtgärder för att kontakta oss säkert, som att till exempel inte använda din arbetsgivares dator eller telefon.

Annons
Annons

Mejl:

Det enklaste sättet att skicka in ett tips är genom att mejla. Om uppgifterna är känsliga rekommenderar vi att du använder en krypteringstjänst. 

Du når oss på granskning@svd.se

Signal:

Vi använder gärna appen Signal för krypterad kommunikation. Via den kan du på ett säkert och enkelt sätt skicka meddelanden, foton och video till oss. Signal sparar endast ditt telefonnummer, vilket vi också ser. Ingen metadata kring kommunikationen lagras hos Signal. Appen ger dig också möjlighet att ta bort meddelanden från mottagarens telefon efter en viss tid. Du kan ladda ner gratisappen Signal i App Store, Google Play eller via signal.org

Du når oss på: +46707887643

Brev:

Brev som levereras med post är ett annat säkert kommunikationsmedel. Du når oss via: 

Svenska Dagbladet
Anna Tiberg
10517 Stockholm

Secure Drop

Secure Drop är en krypterad tjänst för visselblåsare som är enkel att använda, och det säkraste sättet att tipsa oss. Det används i första hand när du har väldigt känslig information som du vill skicka till oss - exempelvis text, bilder, videofilmer eller annan dokumentation. Mer information hittar du här.

Du har skydd i grundlagen:

Som tipsare har du meddelarfrihet och källskydd, det råder också efterforskningsförbud om du är offentligt anställd.

Meddelarfrihet innebär att alla har rätt att lämna uppgifter för offentliggörande i media.

Källskydd innebär att alla har rätt att vara anonyma om de kontaktar media. Det är inte heller tillåtet för oss att lämna ut namn på någon som lämnat information. 

Efterforskningsförbud innebär att det är olagligt att inom offentlig verksamhet försöka ta reda på vem som lämnat en uppgift till media. Skyddet gäller även för anställda i till exempel kommunala och landstingsägda bolag, stiftelser och ekonomiska föreningar. Efterforskningsförbud gäller inte inom privat verksamhet.

Annons
Annons

Gräv och granskningar från SvD:

Thomas Molén

Barninfluencern och skandalerna:
Pontus Rasmusson var den femte största makthavaren på Youtube. I podden Blenda avslöjade SvD:s journalisterna Alice Aveshagen och Henning Eklund hur influencern blandat barnvänligt innehåll med sexuella referenser, lyft berättelser om våldtäkt och incest samt sålt produkter med sexuella budskap. Podden avslöjade också hur Rasmusson uppmanade sina fans att ringa till ett betalnummer – vissa föräldrar fick hem räkningar på över 10 000 kronor. Genomslaget var massivt och följderna många. Bland annat stängde Youtube ner Pontus Rasmussons kanaler, och Konsumentverket inledde en granskning. Lyssna här.

Efter reklamen visas:
Carro.mp4

Nödropet inifrån:
Nyutexaminerade poliser som får leda avancerade spaningsmord, slarviga forensiska undersökningar, mördare som hinner begå nya mord när utredningarna havererar, och en utbredd tystnadskultur. Nödropet inifrån blev namnet på SvD:s stora granskning där de som har i uppgift att lösa morden öppet vittnade om varför myndigheten misslyckas. Reporter var Frida Svensson. 

Illustrationer: Thomas Molén
Annons
Annons

Vapnens väg:
Granskningen visade hur det kriminella ekosystemet är uppbyggt kring illegala vapen. Journalisterna Jani P Sallinen och Mathias Ståhle kunde avslöja att skjutvapen läckt i stor omfattning från svenska jakt- och skyttebutiker, och att polisen både missade och mörkade sina misstag kring läckagen. Kartläggningen visade också hur och via vilka individer som vapen smugglades in i landet, vapen som användes, och används än idag, i gängmord.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Allra:
Det var ett av landets största PPM-bolag med cirka 130 000 sparare. Idag sitter Allras vd Alexander Ernstberger dömd till sex års fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott. Allt efter att journalisten Joel Dahlberg avslöjat hur bolaget använt sig av aggressiv marknadsföring, svårförståeliga finansiella produkter och komplicerade företagsstrukturer för att berika ägarna. Något som resulterat i att pensionsspararna beräknas ha gått miste om flera miljarder kronor. 

Efter reklamen visas:
Stefan_Topp2

Fallet Stefan:
SvD blev kontaktade av en familj i Skövde som sökte svar på varför deras pappa plötsligt insjuknat och dött utan förklaring. Det fanns en misstanke om att han blivit förgiftad, men polisen och Rättsmedicinalverket avskrev dödsfallet som en naturlig död. När SvD:s journalist Frida Svensson granskade fallet och fick förundersökningen öppnad på nytt visade det sig att ett mycket ovanligt gift gick att spåra i den avlidnes blod.

Efter reklamen visas:
Topp_TikTokVideor_TINT.mp4

Svältalgoritmen:
Tiktok är en av världens största sociala appar och dess algoritm, som visar innehåll som den tror att användaren gillar, är en viktig del av dess stora framgång. Men algoritmen har en mörk baksida. I SvD vittnade nio unga personer för reportern Alice Aveshagen om hur deras ätstörningar signifikant har förvärrats i samband med att de har konsumerat Tiktok, då appen föreslagit fler och fler klipp med ätstört innehåll – ibland trots att de själva spärrat detta.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons