Tipsa SvD

Foto: AlexandraBengtsson

Kan ditt tips leda SvD till nästa stora avslöjande? Det finns flera sätt att tipsa oss om nyheter.

När du kontaktar oss har du alltid rätt att vara anonym och du omfattas av lagen om källskydd.

SvD
Publicerad
Annons

Tipsa via mejl, telefonsamtal eller möte

Att mejla fungerar bra för de flesta nyhetstips, men inte när du vill skicka känslig information och det är viktigt att ditt mejl inte går att spåra. Det kan vara lätt att spåra och läsa mejlkonversationer för utomstående. Du kan mejla tips till tipsa@svd.se eller direkt till någon av våra reportrar: fornamn.efternamn@svd.se.

Eller skriva in ditt tips här i tipsformuläret – som alltså inte är krypterat.

Laddar…

Om du har känslig information – tänk alltid på att vidta egna åtgärder för att kontakta media säkert, som att till exempel inte använda din arbetsgivares dator, mejl eller telefon.

Telefonsamtal är säkrare än mejl om det är viktigt att du är anonym. Använd din privata telefon om ditt tips rör din arbetsplats. Du kan också bestämma träff med en reporter eller skicka ett vanligt brev med posten. Reportrar når du även via växeln: 08–13 50 00.

Annons
Annons

Tipsa säkert via Secure drop

Secure drop är det säkraste sättet att tipsa. Det används i första hand när du har känslig information som du vill skicka till oss. Det kan handla om text, ljudfiler, videoklipp eller annan dokumentation. Secure drop är en krypterad tjänst som är enkel att använda.

Läs mer om och tipsa med Secure drop.

Vad är ett bra nyhetstips – det här behöver vi

Ett starkt nyhetstips behöver vara konkret. Dokumentation och bevis är viktigt för att en journalist ska kunna belägga till exempel ett lagbrott eller allvarligt missförhållande. Har du inte dokumentation, var så specifik som möjligt.

Ämnet du tipsar om behöver ha ett allmänintresse eller påverka många – eller påverka ett mindre antal men kraftfullt. Det kan handla om missförhållanden, bolagsfusk, korruption, förtroendevalda som bryter mot lagar eller missbrukar sin ställning osv.

Spekulationer, teorier och funderingar är inte nyhetstips.

Du som tipsar har skydd i grundlagen

Som tipsare har du meddelarfrihet och källskydd, det råder också efterforskningsförbud om du är offentligt anställd.

  • Meddelarfrihet: Alla har rätt att lämna uppgifter för offentliggörande i media.
  • Källskydd: Alla har rätt att vara anonyma om de kontaktar media. Det är inte heller tillåtet för oss att lämna ut namn på någon som lämnat information.
  • Efterforskningsförbud: Det är olagligt att inom offentlig verksamhet försöka ta reda på vem som lämnat en uppgift till media. Skyddet gäller även för anställda i tex kommunala och landstingsägda bolag, stiftelser och ekonomiska föreningar. Efterforskningsförbud gäller inte inom privat verksamhet.
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons