ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Magnus Eriksson:Blir det Biden som sätter punkt för dödsstraffet?

De flesta av det femtiotal fångar i USA som sitter på federalt ”death row” är placerade i Terre Haute-fängelset i Indiana.
De flesta av det femtiotal fångar i USA som sitter på federalt ”death row” är placerade i Terre Haute-fängelset i Indiana. Foto: Michael Conroy/AP

För ett år sedan trodde många att det federala dödsstraffet i USA i praktiken var avskaffat. Men i juli inledde Donald Trump ett killing spree. Fram till installationen av Joe Biden verkställdes 13 federala avrättningar – de tre sista bara dagar innan Biden tillträdde.

Magnus Eriksson
Publicerad
Annons

Joe Biden är motståndare till dödsstraffet. Från ett europeiskt perspektiv ter det sig som den enda rimliga ståndpunkten, och det är knappast en kontroversiell ståndpunkt i USA heller. De senaste åren visar opinionsundersökningar att drygt 50 procent av befolkningen stöder dödsstraffet, att jämföra med siffror runt 80 procent för trettio år sedan. Men redan då luckrades opinionen upp om alternativet ”livstids fängelse utan möjlighet till nåd” byggdes in i frågan.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons