Ledare

Jesper Sandström:Jag hittar ingen homofobi i gayporren

Jesper Sandström
Allt ont går inte att skylla på porr.
Allt ont går inte att skylla på porr. Foto: Jesper Sandström

Oseriös alarmism gynnar inte strävan att säkerställa respekten för samtycke. Det belyser inte på ett seriöst problem som faktiskt finns i porrbranschen. Det leder inte till att unga får bättre förutsättningar för ett bra och tryggt sexliv.

Publicerad
Annons

Sex som är så hårt att det efterlämnar underlivsskador och smärta. En allt våldsammare porr presenterades som en bidragande orsak. En enskild barnmorska berättade i SvD om hur unga tjejer pressas till hårt sex. Sedan tog debatten fart.

Sådana vittnesmål är omöjliga att värja sig emot. Vilken människa vid sina sinnens fulla bruk vill ifrågasätta unga tjejer, som utsätts för sexuellt våld av porrskadade killar? Ingen, naturligtvis. Men det var ändå något som skavde. Efter en rad artiklar om porrpåverkat sex och påstådda skadeverkningar på unga, där denna bild okritiskt förmedlades, så började andra barnmorskor och sexologer att kritisera det som påstods. 

Lina P Isaksson, barnmorska hos RFSU, skrev ett inlägg som fick stor spridning i sociala medier. Där berättade hon att hon, trots 11 års arbete på ungdomsmottagningar i olika delar av Stockholm, aldrig hade sett den typen av skador som uppmärksammats. Hon har också påtalat att vittnesmålen om ofta förekommande skador är märkliga, eftersom rättsmedicinsk forskning visar att sådana skador sällan uppstår, ens vid våldtäkt.

Annons
Annons

Porren då, nog har den väl blivit värre? Det är ett återkommande påstående att mainstreamporren blivit mer våldsam, att konsumenterna blir avtrubbade och därför gradvis efterfrågar allt råare innehåll. Men inte heller det får stöd i forskningen. En studie i The Journal of Sex Research (Shor & Seida, 2018) visar att den genomsnittliga andelen aggressivt innehåll minskat under det senaste decenniet, samt att klipp som innehåller aggression får färre visningar och lägre betyg av tittarna, än klipp som inte gör det.

Ett annat vanligt påstående är att en hög andel av porren innehåller våld. Det baseras främst på en studie där engelskans ”aggression”, vilket bland annat inbegriper att bli dragen i håret, biten, klöst och smiskad med öppen hand, på svenska översätts till ”våld”. Så kan man definiera det om man vill, men då förvandlas plötsligt en ansenlig del av alla lustfyllda, fullt samtyckespräglade Svenssonsamlag till våldshandlingar. 

Tendensen att ta till överdrifter är bedräglig. Kanske görs det ibland av välvilja, för att de som larmar utifrån en genuin oro är rädda att deras larm inte skulle få tillräcklig uppmärksamhet. Men resultatet blir alltför ofta en skadlig förenkling. ”Hårt sex”, som många vuxna har till ömsesidig glädje, buntas ihop med våldshandlingar som hör hemma i domstol. Människor som struntar i eller berättar om hur de tidigare har struntat i att ta hänsyn till sina partners väl och vilja, ges möjlighet att skylla på porren. Då får vi en syndabock. Den kan vi prata om, istället för att föra mer komplicerade samtal om vad samtycke, sunt sex och mellanmänsklig respekt faktiskt innebär. Så fortsätter sex att vara något lite förbjudet och skambelagt, och de unga människor som kanske allra mest hade behövt djupare samtal om saken, blir utan.

Annons
Annons

Det är ett svårt ämne, och det är kanske lättare än i andra sammanhang att komma undan med överdrifter, eftersom många är obekväma med att erkänna sig som porrkonsumenter. Okunskap ger mer trovärdighet, i stället för tvärtom, just på grund av skammen. Ledarredaktionen fick exempelvis ett mejl från en av landets ledande antiporr-organisationer, där det påstods att homo- och transfoba titlar är vanliga på mainstreamsidor för gayporr. Mejlet kom utan källhänvisning, så jag bläddrade för granskningens skull igenom drygt tusen av de mest visade klippen på världens största gayporrsida, och hittade inget som helst stöd för påståendet.

Det gagnar ingen att samtalet får formas av organisationer som drar till med lite vad som helst, eftersom de bestämt sig för att all porr är av ondo och att målen därför helgar medlen. Det gynnar inte diskussionen om samtycke och hur vi gör för att säkerställa att det respekteras. Det gör ingenting för att på ett seriöst sätt belysa de problem som faktiskt finns i porrbranschen. Det leder inte till att unga får bättre förutsättningar för ett bra och tryggt sexliv.

Så som debatten förts har unga män framställts som förövare och unga kvinnor som offer. Elin Gahm, läkare och expert inom sexualmedicin, påpekade i ledarsidans podd att hon i sitt arbete som handlar om mäns sexualitet inte kände igen sig i den svartvita beskrivningen. 

Utgångspunkten för samtalet om sex och sexualitet måste vara att samtyckande vuxna får ägna sig åt vad de själva önskar, så länge de inte skadar någon. Människor måste också vara fria att slippa sådant de inte önskar, och straffen för dem som kränker den friheten behöver vara hårda. Men utöver det är ämnet mycket mer komplicerat än somliga vill ge sken av. Det går utmärkt att ha hård sex, att titta på porr, och fortfarande vara en respektfull partner – och det finns människor som beter sig vidrigt även inom ramarna för i övrigt helt konventionellt sex. Det är den komplexiteten vi behöver förhålla oss till, och det låter sig inte göras med vare sig filter, förenklingar eller förbud.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons