Matriarkatens existens kan inte bevisas

Den lilla skulpturen ”Venus från Hohle Fels” karvades ut ur mammutelfenben för 35 000 eller 40 000 år sedan.
Den lilla skulpturen ”Venus från Hohle Fels” karvades ut ur mammutelfenben för 35 000 eller 40 000 år sedan. Foto: Matthias Schrader/TT

De första skulpturala avbildningarna av människor var kvinnofiguriner – men det bevisar inte att de tillverkades i matriarkala samhällen. Eftersom det saknas belägg så rör det sig om sinnrika hypoteser.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: ”Jag har läst att det fanns ett starkt kvinnovälde i förhistorisk tid, innan männen uppfann kriget och tog över makten. Men hur kan man veta det? Vi har väl inga skriftliga källor om förhistoriska maktstrukturer?”

Dick Harrison: Nej, det har vi inte, och följaktligen kan matriarkatens existens inte bevisas. De hör uteslutande hemma i de spekulativa kulturteoriernas värld. Att de likväl blivit spridda beror i stor utsträckning på att de första skulpturala avbildningarna av människor var kvinnofiguriner. Den äldsta kända är en liten skulptur som brukar kallas Venus från Hohle Fels, påträffad år 2008 utanför Schelklingen i södra Tyskland. Kvinnofiguren karvades ut ur mammutelfenben för 35 000 eller 40 000 år sedan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons