Jesper Olsson:Litterära perspektiv på planetens prekära läge

Knölvalen som strandat på Ölands kust på väg att lastas  i en container för transport till en förbränningsanläggning i Danmark.
Knölvalen som strandat på Ölands kust på väg att lastas i en container för transport till en förbränningsanläggning i Danmark. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

I boken ”Weak planet” utforskar Wai Chee Dimock hur sårbarhet visar sig i samhället – i demokratiska institutioner, tekniska system och ekologier. Den litteratur som undersöker det främmande och icke-mänskliga kan bidra med viktiga perspektiv, menar hon.

Jesper Olsson
Publicerad
Annons

I slutet av april upptäcktes en strandad knölval vid Segerstads fyr på Ölands sydöstra kust. Knölvalarna hör till planetens största varelser och är kända för sina hopp och sällsamma sånger. Men de hör inte hemma på Öland och djuret blev snart ett ”logistiskt” problem, som det hette i tidningarna. Eftersom Östersjöns marina ekosystem inte är anpassat för att bryta ned valkadaver, upprättades ett slags byggarbetsplats i syfte att lyfta den gigantiska djurkroppen utan att den exploderade av de gaser som bildats, och sedan frakta den till en anläggning i Danmark för förbränning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons