Professor: Ovanligt med små barn på institution

Pojken i femårsåldern som hittades död i Hagfors hade bara bott på hemmet i några veckor. Det är inte barnet på bilden som texten handlar om.
Pojken i femårsåldern som hittades död i Hagfors hade bara bott på hemmet i några veckor. Det är inte barnet på bilden som texten handlar om. Foto: Vadim Ghirda/AP

Femåringen som på tisdagen hittades död i Hagfors bodde utan sina föräldrar på HVB-hemmet. En väldigt ovanlig företeelse enligt Marie Sallnäs, professor i socialt arbete. ”Man vill inte ha små barn på institutioner”, säger hon.

John Palm
Publicerad
Annons

På HVB-hemmet i Hagfors, som drivs av det privata vårdbolaget Humana, har det startats en utredning efter att ett av de små barn som bor där hittats död i ett närliggande vattendrag. Parallellt utreder polisen om det begåtts något brott i samband med att femåringen, som enligt uppgifter till TT bara bott på boendet i ett par veckor, på något sätt tog sig ut utan att personalen upptäckte det.

– Det är krisläge på boendet där de inblandade är djupt berörda, de är chockade och i sorg, säger Ulrik Bonnevier, divisionschef på Humana.

På frågan om hur pojken kunde försvinna hänvisar Bonnevier till det kommande resultatet av den utredning som företaget just inlett.

I samband med händelsen har det uttryckts förvåning över att så små barn bor på HVB-hem. En förvåning som delas av Marie Sallnäs, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet och som forskat om just HVB-hem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons