Så kan du ta vara på säsongens bär

Ett av de härligaste nöjena så här års är att frossa i sommarens alla goda bär. Och det finns ett bra sätt att bevara smak och doft av sommaren – koka saft, marmelad och curd att njuta av nu men också att ta fram under kommande kyligare tider.

Publicerad
Recept: Åsa Swanberg.

Recept: Åsa Swanberg.

Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg
Recept: Åsa Swanberg.

Recept: Åsa Swanberg.

Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg
Recept: Åsa Swanberg.

Recept: Åsa Swanberg.

Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg
Recepten är hämtade ur ”Sommar på burk; sylta, safta, lägg in, fermentera” av Åsa Swanberg. Foto Malou Holm och Åsa Swanberg. Ordalaget bokförlag.

Recepten är hämtade ur ”Sommar på burk; sylta, safta, lägg in, fermentera” av Åsa Swanberg. Foto Malou Holm och Åsa Swanberg. Ordalaget bokförlag.

Foto: Malou Holm
Annons
Recept: Åsa Swanberg.

Recept: Åsa Swanberg.

Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg
Recept: Åsa Swanberg.

Recept: Åsa Swanberg.

Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg

Blåbärscurd med lime

Recept: Åsa Swanberg. Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg

Läckert till ostbrickan. Eller använd som fyllning i gräddtårtan.

  • 2 dl blåbär
  • 1 lime
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 50 g smör

1. Lägg bären i en gryta. Skrubba limen, riv skalet och pressa ur saften. Lägg detta i grytan och koka upp. Sjud tills bären är mjuka och mosiga.

2. Pressa massan genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan av en sked och samla upp saften i en skål som tål värme. Släng bort skalen.

3. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Vispa ner socker och ägg, se till att allt blandas. Värm massan under vispning tills den tjocknar.

4. Ta skålen från vatten­kastrullen och rör ner smöret klickvis.

5. Fyll varma, steriliserade burkar och förslut dem. Låt svalna och ställ sedan kallt.

Hallonmarmelad

Recept: Åsa Swanberg. Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg
Annons
Annons
Recept: Åsa Swanberg.

Recept: Åsa Swanberg.

Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg
Recepten är hämtade ur ”Sommar på burk; sylta, safta, lägg in, fermentera” av Åsa Swanberg. Foto Malou Holm och Åsa Swanberg. Ordalaget bokförlag.

Recepten är hämtade ur ”Sommar på burk; sylta, safta, lägg in, fermentera” av Åsa Swanberg. Foto Malou Holm och Åsa Swanberg. Ordalaget bokförlag.

Foto: Malou Holm

Välj att smaksätta marmeladen med vit choklad eller med timjan. Båda varianterna passar bra till hallon. Om du fryser in marmeladen kan du minska mängden socker.

Med vit choklad

  • 500 g hallon
  • 4 1/2 dl socker
  • 100 g vit choklad

Med timjan

  • 5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 kg hallon
  • 1/2 dl färska timjanblad

1. Med vit choklad: Blanda hallon och socker i en kastrull och låt sjuda i ca 15 minuter. Skumma om det behövs. Hacka chokladen under tiden.

2. Ta kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör tills den har smält. Låt marmeladen svalna något och häll upp i varma steriliserade små burkar. Förslut och förvara kallt.

3. Med timjan: Koka upp socker och vatten. Lägg i bären och låt dem sjuda i 10 minuter. Skölj de färska timjankvistarna noga, repa av bladen och tillsätt dem. Skumma vid behov.

4. Gör marmeladprovet: Ta en sked av massan och lägg på ett kallt fat. Ställ fatet i kylskåpet någon minut, ta ut det och dra med skeden rakt igenom marmelad­klicken. Om massan inte flyter ihop direkt är den klar. Om den flyter ihop behöver den koka en stund till.

5. Häll upp marmeladen i steriliserade varma burkar. Förslut väl och förvara svalt.

Vitvinbärs- och kardemummasaft

Recept: Åsa Swanberg. Foto: Malou Holm och Åsa Swanberg

Kardemummakapslar finns i välsorterade livsmedels­butiker och kryddbodar.

  • 7 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 kg vita vinbär
  • 1 skivad citron
  • 10 gröna kardemummakapslar
  • 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • 1 1/2 krm natriumbensoat

1. Koka upp vattnet. Lägg i vinbär (de behöver inte repas), citronskivor och kardemumma­kapslar. Låt koka under lock i 20 minuter.

2. Häll massan i en silduk och låt den rinna av i 30 minuter. Mät upp hur mycket saft det är och koka upp den igen.

3. Mät upp hur mycket socker som behövs. Tillsätt sockret, koka upp och ta kastrullen från värmen. Skumma väl.

4. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och rör sedan ner detta i saften. Fyll saften i varma steriliserade flaskor och förslut. Förvara svalt.

Recepten är hämtade ur ”Sommar på burk; sylta, safta, lägg in, fermentera” av Åsa Swanberg. Foto Malou Holm och Åsa Swanberg. Ordalaget bokförlag. Foto: Malou Holm
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons