Ett öde Rom – försmak av framtidens stad?

Spanska trappan ligger öde.
Spanska trappan ligger öde. Foto: Marcello Leotta

Staden Rom i lockdown påminner om de bilder konsthistorien har presenterat av ”den eviga staden”. Kanske ger oss anblicken av ett öde Rom en antydan om hur städer kan se ut även efter coronapandemin.

Publicerad
Colosseum.

Colosseum.

Foto: Marcello Leotta
Fontana di Trevi brukar vimla av turister.

Fontana di Trevi brukar vimla av turister.

Foto: Marcello Leotta
Spanska trappan – i normala fall en populär sittplats för besökare i Rom.

Spanska trappan – i normala fall en populär sittplats för besökare i Rom.

Foto: Enrico Fontolan
Annons

Bara några år efter det att fotografiet hade uppfunnits, fanns det fotografiska ateljéer i alla större italienska städer. För det mesta sålde de bilder av de stora sevärdheterna, av Piazza San Marco i Venedig, av Colosseum i Rom eller Ponte Vecchio i Florens. Turister från norr om Alperna, från Storbritannien eller Nordamerika samlade dessa bilder i album, för att ta med dem hem och visa dem till sina släktingar och vänner. Bland dessa resenärer fanns det många som engagerade sig för att bevara eller restaurera de historiska byggnaderna, i form av föreningar eller direkta mecenatskap, eller genom att helt enkelt köpa gamla hus. Dessa entusiaster var bland de första som strävade efter att bevara kulturskatterna i ett så autentiskt tillstånd som möjligt.

Fotografierna kom sådana föreställningar tillmötes: sällan ser man några människor på dessa bilder, byggnaderna är av större intresse. För det mesta syns ett hus, ett tempel, en kyrka, som om de hade stått kvar sedan urgamla tider, eller som om enbart årstiderna hade dragit förbi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons