”Menar staten att konst är osunt?”

SAK:s gamla tombola – som dock inte längre används.
SAK:s gamla tombola – som dock inte längre används. Foto: SAK

En förändring i lotterilagen sätter käppar i hjulen för 185 år gamla Sveriges Allmänna Konstförening. Menar staten att ett konstintresse är hälsofarligt och beroendeframkallande för unga, frågar två företrädare för SAK.

Publicerad
Annons

Den 17 januari 2017 informerades Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) av den statliga myndigheten Lotteriinspektionen, att inga konstintresserade under 18 år tillåts vara medlemmar i föreningen, då det i medlemskapet ingår en lott i konstlotteriet. SAK, en ideell medlemsförening grundad 1832, har i 185 år, utan vinstintresse, främjat samtidskonsten i Sverige. Genom medlemsavgifterna stöds samtidskonstnärer, vars inköpta konstverk blir till vinster i det årliga konstlotteriet. En stor del av SAK:s verksamhet, vars kärna är konstverken i konstlotteriet, är kunskapsförmedlande genom den årliga konstboken, medlemstidningen samt utställnings- och programverksamheten till en bred och nyfiken allmänhet.

Den nya lagändringen sätter sannerligen saker på spel. Lotteriinspektionen informerar att en ny generell åldersgräns införts enligt lagändring i paragraf 35 i lotterilagen, som trädde i kraft 1 januari 2017. Någon förhandsinformation om stundande lagändring har myndigheten inte meddelat SAK. Lagändringen, ”som ej tillåter undantag”, påverkar den del av SAK:s verksamhet som rör konstlotteriet, vilket anordnas med tillstånd enligt paragraf 16 i lotterilagen. Vidare informeras att: ”anordnaren av ett lotteri ska säkerställa att sociala och hälsomässiga skyddshänsyn tas”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons