Erik Bergin:Trumps inresestopp för muslimer bygger på felaktig analys

Erik Bergin

President Trumps inreseförbud för personer från sju övervägande muslimska länder syftar till att hindra terrorister från att ta sig in i USA. Men som skydd mot terrorism är förbudet närmast meningslöst, visar statistiken.

Erik Bergin
Publicerad
Annons

Under hela 2016 års valkampanj överdrevs risken att dö i en terrorattack i USA av Donald Trumps kampanjstab och av inte minst Trump själv. ”Radikal islamisk terrorism” utmålades som att av USA:s största hot. Pensionerade underrättelsegeneralen och konspirationsteoretikern Michael Flynn, som numera är president Trumps nationella säkerhetsrådgivare, hävdade i en intervju att ”radikaliserade muslimer” tar sig in i USA över gränsen mot Mexiko för att begå terrordåd. Flynn kunde inte backa upp påståendet med fakta.

Ingen statistik stödjer idén att amerikaner löper särskilt stor risk att dö i terrordåd i USA, även om definitionen av ”terrorism” ibland är en aning svävande. Den amerikanska brottsstatistiken lämnar också en del i övrigt att önska. Men klart är att risken generellt sett är betydligt större att dö i hjärtinfarkt, av en överdos eller i skottlossning som inte har med terrorism att göra, visar tillgänglig statistik.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons