RecensionKrogguiden

Ai Ramen”Vällagat utan att det kostar skjortan”

Ai Ramen är en i raden av konceptkrogar som satsar på en rätt. Och de gör det bra. SvD:s Krogguiden förstår varför det är trångt i hörnet Erstagatan/Åsögatan.

Uppdaterad
Publicerad
På Ai Ramen serveras japansk nudelsoppa.

På Ai Ramen serveras japansk nudelsoppa.

Foto: Tomas Oneborg
Trångt men trevligt på Ai Ramen.

Trångt men trevligt på Ai Ramen.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Ai Ramen hör till den nya typ av krogar i Stockholm som serverar snabbmat med finess, som tar de där rätterna som vi i vissa fall tror oss ha vuxit ifrån, i detta fall snabbnudlar, till nya höjder.
 
Ramen är en japansk nudelsoppa som i Japan inte sällan serveras som just gatumat eller på särskilda ramenrestauranger. I Stockholm finns sedan tidigare Ramen Ki-mama och Adam & Albin som serverar nudlar till lunch i Vasastan och vid nya Teatern vid Ringens köpcentrum vid Skanstull. Att nudelsoppa är mångas favorit är tydligt med tanke på gästtillströmningen på Erstagatan.
 

Hos Ai Ramen tillagas nudelsoppan långt ifrån snabbt, fläskbuljongen har till exempel kokat i 18 timmar. Lokalen andas dock snabbmat , avskalat med enkla långbord i trä, pallar och öppet kök i det hörn som tidigare huserade den en gång så populära Kinakrogen En ful och en gul. Naturligtvis går det inte att boka bord. I stället får man skriva upp sig på en lista och hoppas att personalen håller koll på de som kommer och går. Och de gör de, trots känslan av rörighet. Även om man vid ett av våra besök rör till vår nota ganska rejält.
 
Menyn är begränsad och vi förväntar oss heller inget annat. Några förrätter, eller smårätter som de kallar dessa, är överraskande bra. Padrones är de små spanska paprikorna som här fått asiatiska toner av sesam, citrusfrukten yuzo och vinäger vilket ger en schyst balans mellan syrlighet och beska. Bästa är dock den friterade soft shell-krabban som serveras med en hummeraioli.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons