”Turiststil” – så klär man sig inte i Paris

Emily (Lilly Collins).
Emily (Lilly Collins). Foto: Netflix

Mycket verkar helt fantastiskt i tillvaron för Emily Cooper i ”Emily in Paris”. Men hur mycket i hennes fiktiva liv stämmer med verkligheten i modets huvudstad? SvD benar ut vad som är sant och vad som är falskt.

Ellinor Skagegård
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 6

Snabb influencer-karriär

Färgstarka, amerikanska marknadsföraren Emily Cooper är tillbaka för en tredje säsong av ”Emily in Paris” (Netflix) och hon kan fortfarande inte prata franska. När serien kom 2020 kritiserades den för att visa upp ett romantiserat, på gränsen till löjligt Paris. Men har kritikerna rätt?

Med hjälp av Parisbon och SvD-skribenten Daniel Björk undersöker vi hur mycket verklighet det ligger bakom serien om Paris modevärld.

Emily kommer till Paris med 48 Instagramföljare, postar några bilder på sig själv och plötsligt har hon fler än 20 000 följare. I säsong tre blir hon nummer ett på den inflytelserika ”La liste”.

Hur realistisk är hennes väg från ingen alls till influencer?

− De influencers som når många jobbar väldigt hårt och det tar lång tid för dem att bygga upp en stor följskara. Det är inget som bara sker, det finns ju väldigt många söta tjejer som tar bilder. Men just Emily har många fördelar. Många vill bo i Paris och äta croissanter på kaféer. Att sälja den drömmen, och att vara väldigt söt, kan absolut ge många följare. Det orealistiska är väl att det går så snabbt, säger Daniel Björk.

Annons
Annons

2 / 6

Rensopade Parisgator

Tittarna får ofta följa hur Emilys stilettklackar trippar fram längs med Parisgatorna – som är otroligt rena. Hur ser det egentligen ut på Paris gator?

− Det är lite roligt att det är så rent, för det har faktiskt varit en het politisk fråga här. Det finns en Twitter-hashtag som heter ”saccage Paris”, som handlar om att det är mycket skräp på gatorna, ombyggnationer och fulhet överlag. Så nej, det är ju inte särskilt realistiskt, även om Emily verkar röra sig i väldigt centrala delar av Paris, där det är renare.

Annons
Annons

3 / 6

Så klär man sig i Paris

Emily (Lilly Collins). Foto: Netflix

Emily har under seriens gång, inte minst i tredje säsongen, fantastiska kreationer på sig hela tiden och dyra designerväskor. Hur har hon råd med det? Och klär man sig så inom modebranschen i Paris?

− Man kan tänka sig att Emily i sin egenskap av influencer får kläder från märken – men då också förväntas marknadsföra dem, vilket kanske skulle vara komplicerat med tanke på att hon jobbar med att marknadsföra andra varumärken, säger Daniel Björk.

– Men det jag framför allt tänkt på är att fransmän inom mode inte klär sig på det sättet. Visserligen kan man aldrig vara överklädd i Paris, det är helt okej att sitta och ta en kaffe i en superlyxig klänning. Fast folk klär sig framför allt praktiskt – en snygg kavaj, ett par bra sittande jeans, enkla frisyrer. Man byter inte kläder hela tiden som Emily gör. Samma sak i ”Sex and the city”, när Carrie åker till Paris och ska klä sig i en gigantisk klänning enligt ”Paris-modet”. Någon sådan person ser man aldrig här, och gör man det så är det alltid en turist.

Annons
Annons

4 / 6

Modevisningar på museer

Paris arkitektur och museer utgör en viktig del i seriens modevärld – exempelvis hålls i tredje säsongen en stor modeshow på Musée des Arts Décoratifs.

Brukar sådant ske?

− Absolut. Louis Vuitton har haft visning på en av gårdarna inne i Louvren och Chanel brukar visas på Grand Palais. När jag var där en gång hade de byggt upp ett rymdskepp, en annan gång ett Eiffeltorn och en hel flygterminal. Det har varit visningar på Picassomuseet, Hôtel de Ville, Opéra Garnier. När man går på visningarna på modeveckan kan man få se fantastiska lokaler som normalt inte är öppna för allmänheten. Det möjliggörs mycket sådant, eftersom det marknadsför Paris.

Annons
Annons

5 / 6

Stol för väskor på fina restauranger

Lilly Collins spelar Emily i ”Emily in Paris”. Foto: Netflix

På en tjusig restaurang i Provence sätter sig Emily på en stol som visar sig vara tänkt för hennes väska – har man sådana stolar i verkligheten?

− Det stämmer. På finare restauranger finns ofta en liten tabouret, en pall, för att man inte ska behöva sätta sin väska på golvet.

Annons
Annons

6 / 6

Macarons på McDonalds

I tredje säsongen går Emily och hennes vän Gabriel på McDonalds – som är stilrent och lyxigt utan skränig musik eller plastig inredning och med macarons i olika färger. Den aspirerande Michelin-stjärnkocken Gabriel säger att han går dit regelbundet för ”en liten njutning”.

Är McDonalds annorlunda i Paris?

− De har lite andra produkter, McBaguette till exempel, och de säljer macarons på McCafé. Om du jämför med USA känns det säkert lyxigare. Första gången jag var i USA och skulle gå på McDonalds så blev jag chockad över hur trashigt det var. Så kanske ser det ut så i amerikaners ögon, men min närmaste McDonalds är åtminstone inte så.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons