Bästa kaffeställena i Köpenhamn

Köpenhamn är inte bara Skandinaviens främsta krogstad. Även dess kaféer är värda en resa söderut. Detta är våra favoritställen just nu.

Sara Berg
Publicerad
Annons

1 / 6

Hyllad nykomling: Flere fugle

Industrichica multiverksamheten Flere Fugle har utnämnts till Köpenhamns bästa bageri. Foto: Daniel Rasmussen

Flere fugle – alltså fler fåglar på danska – ligger i en industrilokal ganska långt nordväst om centrum, i närheten av naturvinsbutiken Vin de table. Man öppnade i fjol som en filial till Flok kantine och kaféet och baren Fovl, och utnämndes genast till Köpenhamns bästa bageri av tidningen Berlingske. Även detta är lite av en multiverksamhet som serverar allt från frukost till torsdagsmiddag och dessutom håller i surdegskurser och anordnar konserter. Men framför allt är det ett kafé, där man i första hand säljer typiska smördegsbakverk som croissanter, spandauer och pain au chocolat, men även kanel- eller kardemummabullar.

Rentemestervej 57, flerefugle.dk

Annons
Annons

2 / 6

Minimalistisk kaffenörd: April Coffee

Kaffebaren April Coffee drivs av den svenske baristan Patrik Rolf. Foto: April Coffee

Köpenhamns nördigaste kaffebar vill inte kallas för kaffebar. Den svenske ägaren, baristan och kafferostaren Patrik Rolf ser det hellre som sitt showroom, minimalistiskt och stilrent inrett med Finn Juhl-möbler. Här är allting noga genomtänkt: från adressen – detta är inget kafé man snubblar över, man måste veta vart man ska – till kaffet. Det mals i ett separat rum för att inte störa gästerna, mjölken kommer från ett danskt gårdsmejeri och latte-art är strikt förbjudet.

– Inget av det vita på en cappuccino är blandat med kaffet, det påverkar smaken, enligt Patrik Rolf.

Både koppar och kaffeutrustning är designade av honom själv, precis som klädkollektionen som han också säljer.

Ryesgade 86A, aprilcoffeeroasters.com

Annons
Annons

3 / 6

Kungen av surdeg: Hart Bageri

Klassiskt danskt i global tappning på Hart Bageri. Foto: Hart Bageri

Amerikanske bagaren Richard Hart jobbade tidigare på ikoniska Tartine Bakery i San Francisco, men driver nu bageri med två adresser i Köpenhamn. Dels i Frederiksberg, dels på Holmen i närheten av operan. Här köper man ett av stadens bästa surdegsbröd, där den ytterst frasiga skorpan är ett kännetecken. Vill man äta något sött finns det massor att välja mellan: spandauer, som i princip är det vi kallar wienerbröd, tarteletter, småkakor och egna innovationer som ett smördegsbakverk fyllt med äpple och vaniljkräm och med ett honungsflarn på toppen. Även om mycket är klassiskt danskt, kommer inspirationen från hela världen.

Gammel Kongevej 109, Galionsvej 41, hartbageri.com

Annons
Annons

4 / 6

Befriande okrångligt: Lille Bakery

Missa inte munkarna på charmiga Lille Bakery på Refshaleøen. Foto: Lille Bakery

Ute på Refshaleøen, inte långt från Hart Holmen, hittar man Lille Bakery. Detta är inte bara ett kafé och ett bageri; man serverar även frukost, lunch samt fredagsmiddagar. Ingenting är tillkrånglat, men allt är baserat på råvaror från noggrant utvalda odlare och producenter. Bland frukosträtterna finns yoghurt med svarta vinbär och granola samt brioche med mascarpone och plommonmarmelad. Lunchtid kan man äta vita bönor, tomat och ägg på toast, eller köttbullar i tomatsås. Och från bageriet kommer läckra munkar, cookies, kardemummabullar och smördegsbakverk. Någon espressomaskin finns inte, men filterkaffet är utmärkt.

Refshalevej 213A, lillebakery.com

Annons
Annons

5 / 6

Först med det senaste: Andersen & Maillard

Andersen & Maillard var först i Köpenhamn med den numera berömda smördegskuben. Foto: Daniel Rasmussen

Detta bageri ligger alltid långt fram när det gäller trender. De gjorde en perfekt kouign-amann (bretonsk smördegskaka) innan någon ens visste hur det uttalades och blev tidigt kända för sin chokladfyllda smördegsknut. Det är givetvis här man hittar smördegskuben, som är det senaste Instagramfenomenet när det gäller kakor. Här kan man få den fylld med en kräm på bland annat pistasch eller hasselnötter. Istället för att hälla ut mjölken som blir över när man skummat mjölk till det espressobaserade kaffet, förvandlar man den under sommaren till mjukglass. Den serveras i en halv croissant som fungerar som strut. Man rostar givetvis sina egna kaffebönor, som kommer från småskaliga producenter.

Nørrebrogade 62, Antwerpengade 10, andersenmaillard.dk

Annons
Annons

6 / 6

Säsongsbetonad lyx: Apotek 57

Snyggast i stan? Apotek 57 serverar säsongsbetonade bakverk i nostalgisk apoteksinramning. Foto: Daniel Rasmussen

Apotek 57 hänger ihop med livsstilskonceptet Frama Studio Store, vars butik ser ut som ett lyxigt danskt inredningsreportage. Här säljs allt från möbler i samtida dansk design till skönhetsprodukter och köksutrustning. Kafédelen ser ut som ett öppet kök hemma hos någon med god smak och drivs av den italienska kocken Chiara Barla. Hon serverar säsongsbetonade bakverk och egna juicer, mycket med inspiration från Italien. Exempelvis en toast med ricotta och citrusmarmelad, eller focaccia med tomat eller potatis. Men här finns även självklarheter som croissanter och fyllda briocher. Gillar man stolarna, tallrikarna eller några andra köksprylar finns de att köpa.

Fredericiagade 57, framacph.com

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons