Uppstickarna: Det svenska spritundret

Foto: Stockholms Bränneri/Purity Vodka

De svenska spritbolagen utmanar jättarna. Det finns drygt 100 företag registrerade för framställning av destillerade drycker runt om i landet. Här är fem av de största succéerna.

Oskar Hammarkrantz
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 5

Stockholms Bränneri

Foto: Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri på Södermalm är resultatet av två svenska ingenjörer i Vancouver och deras dröm om ett eget bränneri. Carl och Anna Vikner längtade hem till Sverige och ville göra något eget. De hittade en gammal bilverkstad på Södermalm sommaren 2016, och redan ett halvår senare lanserades deras första signaturgin på Systembolaget. I dag har man ett flertal olika destillerade drycker i sortimentet, men det stora genombrottet skedde i början av coronapandemin när man släppte en stilfull handsprit som snabbt blev ett måste för den designmedvetne.

Under 2021 omsatte bolaget 26,7 miljoner kronor.

Annons
Annons

2 / 5

Purity Vodka

Foto: Purity Vodka

Purity Vodka från Ellinge slott utanför skånska Eslöv är världens bästa vodka. Åtminstone om man ska tro juryn på The International Wine & Spirit Competition i London där Purity vann den högsta utmärkelsen. Sedan lanseringen 2005 har man dessutom vunnit fler än 150 guldmedaljer i olika tävlingar. En av hemligheterna bakom framgången är destilleringen som sker 34 gånger i en liten kopparpanna. Det skapar en koncentrerad smaksprit som balanseras med neutral sprit från svenskt ekologiskt vete och därefter reduceras i alkoholstyrka genom mineralrikt källvatten från Kinnekulle.

Under 2021 omsatte Purity Vodka 31 miljoner kronor.

Annons
Annons

3 / 5

Hernö Gin

Foto: Härnö Gin

Sveriges första renodlade gindestilleri finns i den lilla byn Dala strax utanför Härnösand. Utvecklingen för Hernö Gin har gått snabbt. Bolaget grundades 2011, lanserade sin första gin 2012 och tog sin första Gin Grand Master 2013. I dag har de över 70 internationella master- och guldmedaljer och är Europas mest prisbelönta gindestilleri. Dessutom säljs dryckernas i cirka 25 länder. På Systembolaget återfinns i skrivande stund sju ginvarianter, en bärlikör och en gincocktail.

Under 2021 omsatte bolaget 36,2 miljoner kronor.

Annons
Annons

4 / 5

High Coast

Foto: High Coast

År 2010 påbörjades förvandlingen av den gamla lådfabriken utanför Kramfors till ett modernt destilleri. Whiskypannorna nytillverkades i skotska Speyside och delar av utrustningen köptes från Vin & Sprits nedlagda fabrik i Sundsvall. Destilleriet gick länge under namnet Box, men bytte 2018 till High Coast efter en varumärkestvist med Bacardi-ägda Compass Box.

Också High Coast har vunnit en rad prestigefulla priser och även lyckats nå ut på export. Aktien introducerades på First North-listan i april i år.

Under 2021 omsatte whiskydestilleriet 60,5 miljoner kronor.

Annons
Annons

5 / 5

Mackmyra Whisky

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

När Mackmyra strax utanför Gävle startade upp var man en av de allra första uppstickarna och utmanarna när det gäller sprittillverkning. Den första flaskan såldes 2006 och whiskyn har fått uppmärksamhet bland annat för användningen av lokala ingredienser som svensk ek, korn och vatten.

Under åren har Mackmyras whisky vunnit en rad utmärkelser, som Wizard Of The Whisky Award år 2016, silvermedalj för Världens bästa single malt 2015 i samma tävling, blivit utsedda till European distiller of the year 2015 och vunnit ett flertal guldmedaljer i The international wine and spirit competition. I dag producerar Mackmyra ett flertal olika whiskysorter, samt även gin. Sedan 2001 handlas Mackyra-aktien på Stockholmsbörsens First North-lista.

Bolaget omsatte under 2021 91,6 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons