ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Facken: "Vi vill inte ha löneinflation"

Inte läge jaga inflationen i lönerörelsen, enligt Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall. Arkivbild.
Inte läge jaga inflationen i lönerörelsen, enligt Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

I Europa strejkar hundratusentals arbetare för löner i nivå med kostnadsökningarna. Men de svenska fackförbunden resonerar annorlunda.

– Vi tror inte på nån idé om att kompenseras för en hög inflation, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Annika Andersson/TT
Publicerad
Annons

Runt om i Europa rapporteras det om omfattande strejker när flera yrkesgrupper kräver löneökning i nivå med inflationen. I Frankrike strejkar flygledare. I England strejkar järnvägsarbetare och postanställda. Och fler arbetsgrupper hotar med strejk om inte deras löneökningar kompenserar för vad som på flera håll är den högsta inflationen på många år.

I Sverige ligger inflationen för september på nio procent, den högsta nivån sedan 1991. Men bland de svenska fackförbunden är tongångarna annorlunda jämfört med hur det ser ut bland deras europeiska motsvarigheter. På IF Metall kommer man inte väga in inflationen som en parameter när de sätter sina lönekrav inför nästa års avtalsrörelse, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Laddar…