Recension

Det öppna sinnelaget och dess fienderLever inte upp till sina principer

Gina Gustavsson (född 1984) är docent och lektor i statskunskap vid Uppsala universitet samt författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.
Gina Gustavsson (född 1984) är docent och lektor i statskunskap vid Uppsala universitet samt författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Foto: Mikael Lundblad

Gina Gustavsson menar att liberaler behöver bli mindre dogmatiska. Men hennes förslag har ändå för många brasklappar, menar Johan Wennström.

Johan Wennström
Publicerad
Annons

”Det finns en rad bland den grekiske poeten Archilochos fragment som lyder: ’räven vet många saker, men igelkotten vet en stor sak.’” Så inledde den ryskfödde politiske filosofen Isaiah Berlin en berömd essä om två tankestilar som, enligt hans synsätt, skiljer historiens stora gestalter och människor i allmänhet åt. ”Rävar”, menade Berlin, är nyanserade i sitt tänkande och öppna för olika slags idéer, medan ”igelkottar” fastnar för ”en central vision” och håller sig till den under alla omständigheter.

I min doktorsavhandling i statsvetenskap hävdade jag att moderna liberaler har blivit alltmer lika igelkotten genom att de enögt och trosvisst betonar individuella fri- och rättigheter. Detta menar jag är en viktig förklaring till den i västliga demokratier så omdiskuterade väljarflykten från etablerade liberala partier på både höger- och vänsterkanten till etablissemangskritiska konservativa partier. I linje med rävens sätt att tänka, omfamnar de konservativa partierna fler av de moraliska värden som enligt den amerikanske socialpsykologen Jonathan Haidt är viktiga för människor (se SvD 20/5 2022) än bara frihet och omsorg om individen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons