”Inget papper, inga mynt”/”Fårbonden från Tubbebo”Helt magiskt att vara i Jockum Nordströms värld

Jockum Nordström, ”Besvärjelse”, 2022. Blyerts på papper.
Jockum Nordström, ”Besvärjelse”, 2022. Blyerts på papper. Foto: Per-Erik Adamsson

Det verkar så enkelt: skulpturer av stålgalgar, tecknade gubbar och målningar i mossiga färger. Men i allt anas en passionerad skaparlust. Joanna Persman ser ett konstens mirakel.

Publicerad
Annons

”Enkelhet är den ultimata förfiningen.” I olika översättningsvarianter tillskrivs dessa ord Leonardo da Vinci. På Liljevalchs+ förverkligas idén i Jockum Nordströms smått magiska utställning. Ett hundratal verk, de flesta från de senaste två åren, samlas här i en presentation där det lilla och oansenliga gradvis växer till det oanade. Det finns en givande kontrast mellan de spröda verken och de stora rummen. På ett besynnerligt sätt förstärker de det bästa hos varandra. Lite som om hela interiören var tändsticksaskar som Jockum Nordström glest möblerade och befolkade med oss – hans tecknade figurer.

Nordström är stadigt förankrad i sin egen visuella värld. Hans bildspråk pendlar mellan ett slags säregen naivism med vissa slippriga inslag och en innerlig värme. Alla gestalter, människor och djur, återges i stiliserade, lekfulla, till synes snabbt nedkrafsade former. Upptagna med sig själva och ofta iklädda i ålderdomliga dräkter förefaller de lite vilsna och faktiskt rätt ensamma även i de mest intima stunderna på dagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons