”Jorden är som gjord för riesling”

Foto: Alamy

Klassiskt vitt, häftigt orange, nyanserat rött och förstås – riktigt tjusigt sött. Det mångsidiga vinlandet Österrike är väl värt att utforska.

Linda Pérez
Publicerad
Annons

1 / 8

Sauvignon Blow 2020
201 kr, nr 93166, Österrike, Steiermark, vitt, friskt och fruktigt

Betyg: 5 av 6

Katharina Tinnacher och Christoph Neumeister gör viner i en naturlig stil som påminner om hur vinerna från Steiermark smakade på 80-talet. Namnet, Sauvignon Blow, kommer från de svala vindar som blåser in över vingården. Vinet tillverkas så naturligt som möjligt och har en druvig, personlig och uppfriskande smak.

Annons
Annons

2 / 8

Ried Steinsetz Schloss Gobelsburg 2021
207 kr, nr 95870, Österrike, Kamptal, vitt, friskt och fruktigt

Betyg: 5 av 6

Schloss Gobelsburgs historia sträcker sig tillbaka till 1074, då munkar anlade de första vingårdarna i Heiligenstein och Gaisberg. Det är en imponerande egendom som länge gjort utmärkta viner. Här får vi en ung och energisk grüner veltliner med mineraldriven syra. God i dag, god att lagra i ett par år.

Annons
Annons

3 / 8

The Butcher Pinot Noir 2021
171 kr, nr 70521, Österrike, Burgenland, rött, fruktigt och kryddigt

Betyg: 4 av 6

Hans Schwartz är den välkända slaktaren från Andau som började göra vin mest för skojs skull. Men är man duktig på något roligt kan det bli allvar av saken – och här har vi resultatet. En rödfruktig och lättgillad pinot med lätt kryddighet och bra fräschör. Gott till rådjursstek med rödvinssås, blåbär och hasselbackspotatis.

Annons
Annons

4 / 8

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese
150 kr / 187ml, nr 92054, Österrike, Burgenland, vitt, sött

Betyg: 6 av 6

Welschriesling är en österrikisk druva som används både för söta och torra viner. Här blandas den med chardonnay och en skvätt traminer till en Noble Reserve som görs på flera årgångar. Vinet är sött och tjusigt med toner av torkade aprikoser, apelsinskal och mandel. Njut sval till en äppelpaj med vispad grädde.

Annons
Annons

5 / 8

Prellenkirchen Samt & Seide Blaufränkisch 2019
189 kr, nr 90113, Österrike, Carnuntum, rött, fruktigt och smakrikt

Betyg: 5 av 6

Superbegåvade Dorli Murh, är min drottning vad gäller blaufränkisch. Hon gör röda viner med elegans, djup och fräschör. Till Samt & Seide plockas druvorna från 20 olika vingårdslägen vars granit- och skifferrika jordar ger ett nyanserat, rödbärigt vin med kryddighet och mineraldriven fräschör.

Annons
Annons

6 / 8

Zahel Orange «T» NV
201 kr, nr 72609, Österrike, orange, fruktigt och smakrikt

Betyg: 5 av 6

Den lokala druvan orangetraube (som förstås betyder orange druva) har fått sitt namn efter den vackra färg som druvskalen får under tiden de mognar. Druvan används i blandviner, men här ger Alex Zahel druvan en egen show som bjuder på spännande fruktig koncentration, fin struktur och frisk energi. Fram med limesyrlig ceviche!

Annons
Annons

7 / 8

Bründlmayer Brut Reserve
251 kr, nr 91113, Österrike, Niederösterreich, mousserande, torrt

Betyg: 5 av 6

Omkring sju mil nordväst om Wien ligger klassiska Weingut Bründlmayer där vingårdarna klättrar längs stenterrasser. Vinet, som görs på pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner, vilar på österrikiska ekfat och andra jäsningen sker på flaska. Här skålar vi i mineraldriven energi och ren fruktig koncentration.

Annons
Annons

8 / 8

Riesling Ried Pfaffenberg Alte Reben 2019
499 kr, nr 90267, Österrike, Kremstal, vitt, elegant och nyanserat

Betyg: 6 av 6

Högt över floden Donau på den berömda vingården Ried Pfaffenberg växer druvorna till detta vin. Jorden är som gjord för riesling och i händerna på Weingut Pichler-Krutzler får vi inget annat än första klass. Vinet är komplext och balanserat med elegans och fräschör. Kan lagras länge eller njutas nu.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons