ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Arvsmassan kan vi inte ändra – men tarmfloran”

Julia König (till höger) och hennes doktorand Savanne Holster vid Örebro universitet ansvarar för världens första studie som ska ta reda på om ett byte av tarmflora kan hjälpa patienter med IBS och lindra både fysiska och psykiska besvär.
Julia König (till höger) och hennes doktorand Savanne Holster vid Örebro universitet ansvarar för världens första studie som ska ta reda på om ett byte av tarmflora kan hjälpa patienter med IBS och lindra både fysiska och psykiska besvär. Foto: Tatiana Milena Marques

Om magen mår bra så mår hjärnan bra. Att många med magproblem som IBS, irritable bowel syndrome, också mår dåligt psykiskt är inte heller särskilt överraskande. I Örebro testas en ny metod för att lindra symtomen.

Maria Carling
Uppdaterad
Publicerad

I Örebro pågår en forsknings­studie som ska ta reda på om en förändring av tarmfloran både påverkar den fysiska och den psykiska hälsan till det bättre. Julia König och hennes doktorand Savanne Holster har låtit 16 patienter genomgå en så kallad fekaltransplantation. Det är en dubbelblind studie så forskarna vet inte själva vilka som fått vad. Hälften har fått en utvald blandning som tros vara särskilt gynnsam, den andra hälften har fått tillbaka sin egen bakterieflora.

Hur väljer ni vilken mikrobiota som ska transplanteras?

Laddar…