CSN polisanmäler färre bidragsbrott

Mängden studiemedel som betalas ut har fortsatt öka i takt med att fler börjat studera. Men antalet polisanmälda misstänkta bidragsbrott har minskat sedan CSN, när pandemin slog till, började prioritera att hantera ansökningar om studiestöd. Sambandet är inte fastslaget.
Mängden studiemedel som betalas ut har fortsatt öka i takt med att fler börjat studera. Men antalet polisanmälda misstänkta bidragsbrott har minskat sedan CSN, när pandemin slog till, började prioritera att hantera ansökningar om studiestöd. Sambandet är inte fastslaget. Foto: Johan Hallnäs/TT

Färre bidragsfuskare polisanmäls av CSN – trots att fler svenskar tagit studielån. Men myndigheten ser ingen risk att fuskare kommit undan i skuggan av pandemin.

Tomas Lauffs/TT
Publicerad
Annons

De senaste åren har fler börjat studera och ökningen blev extra tydlig när pandemin slog till. Under den här perioden ställde Centrala studiestödsnämnden (CSN) om för att kunna hantera ansökningarna om lån och bidrag och arbetet med att polisanmäla misstänkt bidragsfusk kom i skymundan.

– Vi hade initialt en tuff situation 2020-2021 eftersom vår kundgrupp ökade så mycket. Då prioriterade vi att betala ut studiestöd, säger Charlotta Hansen, controller vid CSN.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons