Stort steg mot S-ledd regering i Tyskland

De grönas språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock (till vänster), Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz (mitten) och liberala FDP:s ledare Christian Lindner (till höger) efter fredagens samtal i Berlin.
De grönas språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock (till vänster), Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz (mitten) och liberala FDP:s ledare Christian Lindner (till höger) efter fredagens samtal i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP vill gå vidare med formella förhandlingar i syfte att bilda en regering ledd av Olaf Scholz.

Beskedet från Berlin är ett stort steg mot en så kallad trafikljusregering i EU:s största ekonomi – men än återstår tuffa överläggningar.

Pontus Ahlkvist/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den så kallade trafikljuskoalitionen har fått sitt namn av partiernas färg: röd för SPD, gult för FDP och grönt för De gröna.

Fredagens besked är ett steg av många i den utdragna tyska processen för regeringsbildning, men ett stort sådant. Nu ska saken dras i respektive parti, där De gröna behöver snabbkalla in en extra kongress och FDP ska förankra beslutet på ledningsnivå.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons