RecensionNya fackböcker
Borde vi klippa kablarna till nätjätten?
Fem anställda ska övervaka 18 miljoner Facebookanvändare i ett land med över hundra språk, berättar Sheera Frenkel och Cecilia Kang. Håkan Lindgren läser deras bok, finner den märkligt tråkig, men börjar ändå fundera på att klippa kablarna till Facebook.
Det är alltför lätt att vänja sig vid det absurda. För att förstå vad du har vant dig vid de senaste åren: föreställ dig att du behöver förklara Facebook för någon som levde på 1980-talet. I framtiden kommer det dagliga pratet när folk snackar med sina kompisar att gå via ett kaliforniskt monopolföretag. Världen är knuten till ett globalt Stasi, som tjänar miljarder på att sälja annonser. Vem har tvingat oss att leva på det sättet? Ingen alls. Vi tycker att det är bekvämt.
Vid det här laget borde alla som skriver om Facebook förstå att storyn inte är ”de tar inte sitt ansvar”. Facebook har i praktiken gjort sig till ansvarig redaktör för 2,8 miljarder människors dagliga kommunikation. Utöver det förväntas de ta ansvar för alla falska och äkta nyheter som produceras av företag och organisationer i större delen av världen. Storyn är att det helt enkelt inte går att driva ett sådant företag på ett ansvarsfullt och tillfredsställande sätt.