Vägskäl. Klas Östergren har skrivit många romaner, men aldrig en ren kärlekshistoria. ”Det där med erotik är svårt, bildspråket blir ofta larvigt, pinsamt. Men jag läser gärna kärleksromaner, nu senast har jag ägnat mig åt Jane Eyre, som var en lucka i min bildning.”
Vägskäl. Klas Östergren har skrivit många romaner, men aldrig en ren kärlekshistoria. ”Det där med erotik är svårt, bildspråket blir ofta larvigt, pinsamt. Men jag läser gärna kärleksromaner, nu senast har jag ägnat mig åt Jane Eyre, som var en lucka i min bildning.” Foto: Daniel Nilsson

”Tiden i Akademien inget jag vill ha ogjort”

Klas Östergren har en del att stå till svars för. Hur kommer det sig att hans förra bok, tegelstenen ”Renegater”, gjorde en kvinna fysiskt sjuk? Och varför söker han sig ideligen, som i nya romanen ”Två pistoler”, till destruktiva män?

Karin Thunberg
Publicerad

Klas Östergren har många sidor. En är hans ”idiotiska dragning till sånt som komplicerar saker och ting”, både privat och när han skriver. Det är ett drag vi tycks dela. För nu börjar vårt samtal i helt fel ände. Med kvinnan jag just har mött, hon som blev fysiskt sjuk av att läsa hans senaste roman ”Renegater”. Boken var för tung, hennes axlar säckade ihop, vårdcentral behövde uppsökas.

”Varför blir böcker allt tjockare?” var frågan hon skickade med till den skyldige.