De har skapat en app på älvdalska
Dialekten älvdalska är så speciell att många tycker att det ska räknas som ett språk. Nu finns en app som lär ut älvdalska till förskolebarn.
I hundratals år har boende i Älvdalen i norra Dalarna pratat älvdalska. Det är en dialekt som under 2021 erkändes som ett språk av Europarådet, som även tyckte att Sveriges riksdag borde besluta att älvdalskan ska vara ett minoritetsspråk. Ännu har det inte hänt.
I dag pratar ungefär 3000 personer i Älvdalen älvdalska, och en del barn och unga lär sig det när de är väldigt små.
Många i Älvdalen pratar både älvdalska och svenska och kommunen vill att ännu fler ska lära sig älvdalska så att dialekten inte dör ut. Därför har man tagit fram en ny app.
”Ur ir eð min dig?” betyder ”Hur mår du?”
– Älvdalska borde bli erkänt som ett minoritetsspråk tycker jag, för det är så säreget. Det finns många egna bokstäver och mycket grammatik man kan lära sig, säger Emil Eriksson, barn- och ungdomssamordnare på
Älvdalens kommun, som arbetat med appen.
Efter mer än ett års arbete med programmering och testning kan man nu ladda ner appen ”Wilum og Bellum”, som betyder ”Vi vill och vi kan”. Den är ett hjälpmedel för förskolebarn så att de kan lära sig älvdalska. Men appen kan användas av vem som helst.
180 skolbarn har hjälpt till att rita olika bilder till appen. Jörgen och Moa är två av de som varit med och gjort innehåll.
Förutom att rita fick Moa och Jörgen också spela in älvdalska ord till bilderna. Jörgen spelade in 96 ord och Moa spelade in 127 ord.
– Jag är stolt över att det är min och Moas röst i appen, säger Jörgen.
Jörgen och Moa lärde sig älvdalska när de var små. I dag pratar de älvdalska varje dag med familj och vänner.
Vad hoppas ni på med appen?
– Det är roligt att älvdalskan får leva vidare bland alla småbarn via appen, säger Jörgen.
– Jag hoppas att de lär sig älvdalska och fortsätter att prata det när de blir vuxna. Och när de får barn sen så tycker jag att de borde lära sina barn älvdalska också, säger Moa.