”Lugnt tempo – och ön vackrare än någonsin”
Vad händer när semesterparadiset töms på turister? SvD Mat & resor begav sig till ett nyvaket Phuket och fann framtidstro, idylliska stränder och ett lokalt kök på frammarsch.
Anongrat ”Piak” Meklai ser lycklig ut när hon berättar om den där dagen för två år sedan. I över 30 år hade den självlärda kocken stått i krogköken på Phuket och stridit för öns lokala mat, medan ängsliga restaurangägare krävt att hon skulle leverera turistanpassade thaimenyer.
Men så en dag i november 2019 kom upprättelsen: Guide Michelin hörde av sig och meddelade att hennes egen satsning Black Ginger, en teatralisk krogupplevelse i två ”flytande” svarta trävillor där ”Piak” äntligen fick laga de rätter hon ville, hade tilldelats en bib gourmand (en utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris) i krogbibelns första Phuketguide.