Slarv och slöseri kring Stockholms skolplattform

Skolplattformen.
Skolplattformen. Foto: Janerik Henriksson/TT

PODD | 20 september. Stockholms stads skolplattform har kostat en dryg miljard och sällan fungerat bra. Stora summor har lagts på verkningslösa åtgärder. Vad hade man kunnat göra bättre? Jesper Sandström intervjuar Öppna skolplattformens Christian Landgren.

Publicerad
Annons

Stockholms stads skolplattform, stadens system för att hantera och kommunicera information om och till elever och föräldrar, har kostat över en miljard kronor. Projektet har drabbats av återkommande förseningar, fel och fördyringar alltsedan det inleddes 2013.

Resultatet har blivit en omvittnat svåranvänd och illa fungerande produkt, som har frustrerat många föräldrar. Med grund i denna frustration valde Christian Landgren, själv förälder och IT-utvecklare, att programmera en egen app under julledigheten. Den finns nu tillgänglig under namnet Öppna skolplattformen.

Stockholms stad har dock inte sett med blida ögon på det här. De har polisanmält Öppna skolplattformen för dataintrång, och lagt hundratusentals skattekronor på att stänga till sina system, och se till att alternativa appar slutar fungera. Stadens utbildningsdirektör Lena Holmdahl beskrev det som att det var någonting man var tvungen att göra, utifrån myndighetsansvaret för personuppgifter. Det är dock en tolkning som långtifrån alla delar. Stadens egen utredning kom fram till att appen var fullt laglig, och polisen lade ned sin utredning.

Annons
Annons

Väldigt dyra lösningar på problem som inte existerar.

Dessutom finns tecken på oegentligheter i de åtgärder som Stockholms stad har bekostat i syfte att störa ut andra appar. Tjänsteleverantören TietoEVRY fakturerade häromveckan åttio timmar, cirka 100 000 kronor, för någonting som de kallade ”kryptering”.

Denna åtgärd ledde tillfälligt till att alternativa appar slutade fungera, men var i själva verket inte alls någon kryptering, utan en så kallad obfuskering. Lite förenklat är det en simpel metod, som gör datan något krångligare att läsa och hantera – men hindret tog bara fem timmar för Öppna skolplattformens utvecklare att komma runt. Staden tror sig alltså ha beställt och betalat för någon form av stärkt säkerhet, men den lösning man fick var i allt väsentligt helt verkningslös.

Det tar inte slut där. Marcus Dansarie, doktorand i informatik vid Försvarshögskolan, visar i en Twittertråd att TietoEVRY föreslår fler till synes illa grundade och mycket kostsamma säkerhetsåtgärder. Dansarie sammanfattar det hela så här:

”De verkar vara väldigt skickliga på att utnyttja förvaltningarnas desperation och kompetensbrist för att sälja på dem väldigt dyra lösningar på problem som inte existerar.”

Vad gick fel denna gång, och vad kan offentlig sektor göra för att undvika liknande felsteg i framtiden, och få bättre, mer kostnadseffektiva IT-lösningar? I dagens podd intervjuar Jesper Sandström Öppna skolplattformens Christian Landgren.

Efter reklamen visas:
Slarv och slöseri kring skolplattformen
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons