Comedy queenHon är inte bara en natur­begåvning

Sigrid Johnson är fenomenal i rollen som Sasha som precis förlorat sin mamma.
Sigrid Johnson är fenomenal i rollen som Sasha som precis förlorat sin mamma. Foto: Pressbild

En mamma som tagit livet av sig. Trots det tunga ämnet lyckas ”Comedy queen” med bedriften att balansera det hela med värme och humor. SvD:s recensent ser en film som för ovanlighetens skull tar sin unga publik på allvar.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Glad och normal. Så beskriver 13-åriga Sasha sig själv fast hon är jätteledsen och känner sig alldeles ensam. Hennes mamma har tagit livet av sig efter en långvarig depression. Och hennes pappa bara gråter. Situationen är så långt man kan komma från ”komisk” i Jenny Jägerfelds prisade roman som nu blivit film. Men Jägerfelds grepp är just en sorts galghumor. Svåra saker mår bra av att även behandlas med humor.

Jag hade mina dubier inför filmen eftersom boken till stor del utspelar sig i huvudpersonens huvud, men Linn Gottfridssons manus och Sanna Lenkens regi har galant omvandlat texten till effektivt bildberättande med några få men berättigade inslag av berättarröst. Att Sanna Lenken kan skildra svåra ämnen med lätt hand bevisade hon redan i ”Min lilla syster” från 2015 om aneroxi i tonåren.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons