RecensionNya romaner

Illuminerade detaljerKrävande men briljant av Nádas

Péter Nádas, född 1942 i Budapest, är en av Centraleuropas mest omtalade författare. Han introducerades på svenska med ”Slutet på en familjeroman” (1979) och har sedan dess bland annat gett ut den tredelade romanen ”Parallella historier” (2012–2013).
Péter Nádas, född 1942 i Budapest, är en av Centraleuropas mest omtalade författare. Han introducerades på svenska med ”Slutet på en familjeroman” (1979) och har sedan dess bland annat gett ut den tredelade romanen ”Parallella historier” (2012–2013). Foto: Gáspár Stekovics

I sina nya memoarer följer den ungerska författaren Péter Nádas det förflutnas trådar till belägringen av Budapest. Det är en krävande men briljant utförd studie av uppväxtens skimrande enskildheter.

Henrik Sahl Johansson
Publicerad
Annons

För Budapestborna var vintern 1944 outsinlig i sin grymhet. Den sovjetiska armén hade tillsammans med rumänska trupper omringat staden, och under belägringen led man av såväl svår svält som ovanligt sträng kyla. Den fascistiska Pilkorsrörelsen genomförde systematiska utrensningar av den judiska befolkningen. Människor deporterades till koncentrationsläger eller avrättades på plats, med skorna kvar på Donaus kaj.

I oktober två år tidigare föddes den ungerska författaren Péter Nádas, i en judisk familj som överlevde tack vare moderns intelligens och kontakter. I den omfångsrika, utmanande romanen ”Illuminerade detaljer 1. Minnesblad ur ett författarliv” låter Nádas tiden för belägringen stå i centrum när han på nästan 600 sidor vecklar ut familjens berättelse. Liksom hos morfadern, guldsmeden, finns det en grundläggande avsikt att skilja det äkta från det falska. Författaren sätter luppen i sitt eget öga, fast omvänt, för att skilja de verkliga minnena från de föreställda.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons