Misshumasshu: ”Avslappnat, kul och svårätet”

Den här veckan är det Adam och Albins nya satsning Misshumasshu som får besök av SPG:s krogrecencent. Stekhett på fler än ett sätt – men inte helt dejtvänligt.

Publicerad
Annons

Hur känner jag igen en bra krog? Svar: Jag tittar på gästerna. Första frågan: Vem är på plats? Jag söker största möjliga variation. Ser jag tonåringar och miljardärer i samma lokal – fyra poäng. Ser jag affärsgubbar, förälskade par och väninnor på tu man hand – ännu fler poäng. Upptäcker jag stressade blickar bland gästerna – minuspoäng. Upptäcker jag snabba steg och jagade ögonkast bland personalen blir det också minuspoäng, men inte lika många.

Sen kommer frågorna om ljudet. Är det tyst i lokalen vill jag bara gå hem. Lagom hög musik, en låtlista som känns uppdaterad plus ett sorl som påminner om havet? Underbart. Akustiken är förstås viktig. Hör jag vad min bordsgranne säger? Ja tack, men hör jag vad alla i lokalen säger är det avskyvärt.

Det ska förstås vara fullsatt, men jag ska ändå få ett bord.

Nu blir det (ännu) en liten utvikning.

För några månader sedan var jag som stamgäst inbjuden till en utvärdering av en krogkoncern. Vi satt ett gäng i ett konferensrum och pratade oavbrutet om de olika krogarna i kedjan i ungefär en timme. Samtalsledaren lyssnade och sa sedan att vi hade pratat om allt – utom om maten som serverades. 

Annons
Annons

Att mat på krogen är en hygienfaktor är förstås en underdrift, men samtidigt går de flesta inte på krogen för att de är hungriga. Vi går på krogen för att se och blir sedda. För att fylla våra sociala medier med content. För att slippa gå på Ica och diska. 

Utifrån mina kriterier är Misshumasshu en schysst krog.

Okej, det är så fullt att vi får vänta en halvtimme på att få bord. Men det får miljardärerna som kommer efter oss också göra. Vi tar en öl. De delar en flaska champagne Perrier-Jouët. Vad tonåringarna dricker ser jag inte, men de verkar vara på gott humör. Millennials lär bli lyckliga på enkom juice och eventuellt en läsk. De missbrukar varken alkohol eller sex enligt all tillgänglig statistik. Rock’n’roll is dead.

1/2
2/2

Misshumasshu är en del i Adam och Albins lilla krogimperium. Moderkrogen ligger på Rådmansgatan på rätt sida om Birger Jarlsgatan, läs på riktiga Östermalm. Bredvid låg länge en bakficka vid namn Tvätteriet som serverade suverän lunch. Nu är det matlagningskurser och event i den gamla kemtvätten.

Och sedan några veckor är lunchverksamheten förflyttad till vackra, men lite övergivna, Birger Jarlspassagen, Stockholms första galleria född 1897.

Senaste gången det var kaos här var när Gul & Blå sålde sina V-jeans. Kön ringlade hela vägen bort till Norrmalmstorg. Vi snackar 70-talet. Misshumasshu kommer inte att skapa samma upplopp som Filippa K:s föräldrar, men det är uppenbart att krögarna Adam och Albin har riktiga fans. Jag tillhör inte dem. Jag är ganska svårflörtad när det kommer till asiatisk fine dining. 

Annons
Annons

Vi låter servisen bestämma vilka förrätter vi ska dela på. Här gör krogen fyra modiga val. Jag uppskattar detta, även om tycker att det är lite töntigt att smasha min egen avokado. Det tycker jag att kockarna i köket ska göra. Rätten heter Guacamasshu och kostar 115 kronor. Smakerna sitter där de ska, men det är ganska svårt att få in maten i munnen. Betydligt lättare är det att äta grillad broccoli för 95 kronor. Men här upptäcker jag en viss obalans mellan det grillade och en för stark syra. Råbiffen i en wasabi-rulle under ett berg av tunt riven parmesan är riktigt läcker. Men även denna rätt är svår att få ner i magen. 

Nu är jag på plats med min blivande fru så det gör inte så mycket att jag spiller lite, men detta är ingen Tindermat. Vi avrundar denna första sejour med te-glass och mango-efterrätt. Bägge får betyget elegant smarriga.

Några dagar senare är vi tillbaka och nu testar vi Pork ramen för 185 kronor. Detta är inte heller en Tinderrätt. Soppan är stekhet, men tyvärr är fläsket ljummet på gränsen till kallt.  Yakitori på kyckling funkar bättre. Och ännu elegantare är King oyster mushroom för prisvärda 75 kronor. Vi har också testat friterad rödtunga på en rejäl bädd av ris och rikligt med citron, koriander och lagom med chilli. En rätt för 225 kronor som smakar betydligt bättre än den ser ut. 

Notan blir prisvärd, speciellt med Stureplans mått mätt.

Misshumasshu är inte ett stanna-hela-kvällen-ställe utan mer en skön avskjutningsramp på nittio minuter, till en somna framför Netflix-kväll eller Spy Bar-natt.

Oavsett var eller hur kvällen slutar är Misshumasshu ett ställe som jag gärna återvänder till, för det här är ett ställe som får axlarna att åka ner och mungiporna att åka upp. Tänk, det uppskattar både miljardärer och tonåringar och alla däremellan.

Foto: Simon Bajada

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons