Vän av ordningRasistisk nätkrigare bortom klichébilden

Henrik Bromander, född 1982, är serietecknare och författare. Han medverkar regelbundet i Galago och Arbetaren.
Henrik Bromander, född 1982, är serietecknare och författare. Han medverkar regelbundet i Galago och Arbetaren. Foto: Jessica Segerberg

På pappret är Joel den stereotypa hatande rasisten som ensam och okunnig använder nätet för att hota och hänga ut människor. Men i Henrik Bromanders nya roman får klichébilden också ett existentiellt djup – och tar en oväntad vändning. Marcus Priftis har läst.

Marcus Priftis
Publicerad
Annons

Vid första anblick är ”Vän av ordning” en rätt ordinär berättelse om vår samtid: en skildring av en högerextrem nätkrigares radikalisering, från de trevande första stegen som tom provokatör till det slutliga nedstigandet i helvetet. I den köttsliga världen är Joel ensam, nedtrampad, oönskad och obetydlig, sviken av alla från mamma till Jimmie Åkesson. Men på nätet finner han cybersoldaternas gemenskap. Han bloggar, kommenterar, hänger ut, skriver hotmejl, ljuger och redigeringskrigar på Wikipedia. Han blir någon att räkna med – samtidigt som han sjunker djupare i hat och tomhet.

Hundra sidor in i boken är jag besviken. Tänker: varför dessa klichéer? En socialt misslyckad man som tar ut sin frustration över sina tillkortakommanden bakom skärmen? Check.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons