RecensionNy poesi

En sky av vittnen. Låna mig din röstSvindlande besök i samtidens dödsrike

Kjell Espmark, som fyller 90 år den 19 februari, är poet, romanförfattare och litteraturvetare, och sedan 1981 ledamot av Svenska Akademien.
Kjell Espmark, som fyller 90 år den 19 februari, är poet, romanförfattare och litteraturvetare, och sedan 1981 ledamot av Svenska Akademien. Foto: Cato Lein

Benny Fredriksson, Olof Palme och anonyma offer för tsunamin i Thailand, flyktingkrisen och för en gestalt inte olik den så kallade kulturprofilen kommer alla till tals i Kjell Espmarks nya diktsamling. Här handlar det om hur de döda både hemsöker och inspirerar oss som lever.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Kjell Espmarks senaste diktsamling, ”En sky av vittnen”, ges ut lagom till hans 90-årsdag och i sällskap med två tematiska föregångare: ”Vintergata” (2007) och ”Den inre rymden” (2014). Trilogin bär samlingstiteln ”Låna mig din röst”, även om boken själv verkar en aning förvirrad över relationen mellan dessa fyra titlar, som uppträder i olika konstellationer på omslag, smutstitelblad och titelblad.

Alla tre verken sysselsätter sig med det Espmark kallar rolldiktning, där han inspirerad av antika gravskrifter lever sig in i en död gestalt och återberättar något ur dennes liv. Dikten kan skildra själva dödsögonblicket, förlängt till en evighet, men ännu oftare rör det sig om ett särskilt starkt minne – en av de sällsynta stunder då världen tycks extra verklig:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons