Carina Rydbergs skandalomsusade 90-talsklassiker ”Den högsta kasten” är årets Stockholm läser-bok.
Carina Rydbergs skandalomsusade 90-talsklassiker ”Den högsta kasten” är årets Stockholm läser-bok. Foto: Staffan Löwstedt

Carina Rydberg: ”Sverige är inte längre välvilligt”

En gång nattens drottning, sedan omdebatterad för boken ”Den högsta kasten”. Nu flyr hon så ofta hon kan till stillhet, sol och hängmatta, utan att känna flygskam.

Publicerad

Många kulturdebatter har rasat sedan tiden då det begav sig. När nattens kreddigaste klick förr eller senare hamnade på den lilla krogen PA & Co på Riddargatan. Där stammisarna sedan länge hade skruvat sig fast på de åtråvärda barstolarna, dragit halsbloss och solat sig i vetskapen om att just de tillhörde den innersta kretsen. Det var på PA viktiga kontakter knöts och drömmar slocknade. Där fanns Kultursveriges mest eftertraktade krogvärme. En som tillbringade enormt mycket tid på PA var författaren Carina Rydberg, som skulle få upp hela tyckareliten i falsett efter att bland annat ha omskrivit krogbesökarna med sina rätta namn.

Vi möts på en annan av stadens mytomspunna kroginrättningar en bra bit från Stureplan. Hon forcerar lunchmenyn med hjälp av antika läsglasögon i en kedja om halsen och förklarar: