Buffeln på vägarna – Svevia och de 50 miljarderna

Dagens panel.
Dagens panel. Foto: Jesper Sandström

PODD | 27 januari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras konkurrens och statliga företag. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras oschysst konkurrens och hur statliga företag beter sig.

Varje år upphandlar Trafikverket vägprojekt för 51 miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som rättsväsendet, där Polisen ingår, kostar varje år. En ny rapport från organisationen Företagarna menar nu att en aktör på den här marknaden konsekvent lägger sig under marknadspris. Det handlar om Svevia, ett helstatligt företag som bygger vägar. Enligt Näringsdepartementet har Svevia inget samhällsuppdrag utan ska verka på på affärsmässiga villkor. Men enligt Företagarna gör de alltså inte det.

Underprissättningen gör att privata företag som exempelvis Skanska och Peab inte bara förlorar uppdrag. De vill inte heller delta i upphandlingar för att de vet att de kommer att förlora, enligt rapportens författare.

Svevia själva är kritiska till rapporten och menar att Företagarna har dragit fel slutsatser. VD:n Anders Gustafsson kommenterade rapporten i Dagens Industri igår. Han menade att Företagarna har blandat ihop två delar av bolaget i sin analys. ”Många av de anbud som nämns i rapporten, som Svevia har vunnit, genomför vi med god lönsamhet", svarar han.

Har vi ett statligt bolag som agerar olagligt på den här marknaden eller är det statliga bolaget bara överlägset? Ledarsidans Lydia Wålsten och Jesper Sandström diskuterar med Magnus Johansson, upphandlingsansvarig på Företagarna och författare till rapporten, Erik Trollius, revisionsdirektör på Riksrevisionen och Johan Nyström, forskare inom transportekonomi och upphandling, tidigare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons