Fåglar kan få virus när världen värms upp
Sångfåglar i regniga regioner i Afrika har immunsystem som skyddar mot fler virus och bakterier än sångfåglar i torra regioner, visar en svensk studie.
Risken finns att fåglar i torra områden inte är tillräckligt anpassade mot sjukdomar om klimatförändringarna fortsätter.
Forskare vid Lunds universitet har undersökt genuppsättningen i 37 arter av sångfåglar som antingen lever i Afrika, Europa eller som migrerar mellan kontinenterna. Efter två års forskning drar de slutsatsen att arterna som förekommer i områden i Afrika med hög nederbörd och luftfuktighet, har fler immunförsvarsgener än fåglar som bor i torrare delar av kontinenten. Fler immunförsvarsgener ger ett bättre skydd mot så kallade patogener, det vill säga virus och bakterier som framkallar sjukdomar.
– Det finns ett samband mellan hur många olika patogener det finns, och hur blött och varmt vädret är. Vi tror att det är därför vi ser ökningen av gener som känner igen patogener i de arter som bor i de blöta regionerna i Afrika, säger studiens författare Emily O’Connor vid biologiska institutionen på Lunds universitet.